İtfaiye Uyarıyor Açıklaması 'Ot Ve Anız Yangınlarına Dikkat'

Ankara İtfaiyesi’nin Temmuz ayında müdahale ettiği bin 204 yangının yüzde 61’i, kuru ot, ekin, anız, çöplük ve ağaçlık alanlarda yaşandı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, yol kenarlarındaki tarlalarda anız yakılmasının da karayollarında trafik kazalarına yol açtığını belirterek, vatandaşları, bu alanlarda çıkabilecek yangınlara karşı tedbirli ve dikkatli olmaya çağırdı.

İtfaiye Uyarıyor Açıklaması 'Ot Ve Anız Yangınlarına Dikkat'
Ankara İtfaiye Daire Başkanlığı istatistik verilerine göre, yaz aylarında yangın sayısında büyük artış gözleniyor. Kış aylarında günde ortalama 10 civarında yangın vakası yaşanırken, sıcak hava koşullarında alev almaya uygun kuru ot, saman, çöp ve ekin alanlarında meydana gelen yangınlarla, bu sayı günde 50’ye kadar ulaşıyor. Temmuz ayında, Ankara İtfaiyesi toplam bin 204 yangına müdahalede bulundu. Bunların 785’i, açık alanlarda kuru ot, çalı, ekin, anız, çöplük ve ağaçlık yangını olurken; 611 yangın, dikkatsizlik sonucu atılan sönmemiş sigara ve kibritten çıktı. İfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, sıcaklıkların artmasıyla, yaşanan yangınların sayısında büyük artış olduğunu ifade etti.

Yaz mevsiminde meydana gelen yangınların ot, saman, çöp ve ekin alanlarında yoğunlaştığını vurgulayan Sipahi, bu tür yangınların, fidanlık veya ormanlık alanlara sıçrama riski taşıdığını ifade etti.

Sıcakların maksimum değerlere ulaştığı bugünlerde, vatandaşların anız ve kuruyan yabani otların yakılmaması yönünde titiz davranmaları gerektiğini belirten Celil Sipahi, küçük yangınların büyük felaketlere neden olabileceğini akıllarından çıkarmamalarını istedi.

"Anız yangınları, trafik kazalarına neden oluyor"

Sipahi, yaz sonu ekinlerin biçilmesiyle anız yangınlarında önemli artış yaşandığını vurgulayarak, yol kenarlarındaki tarlalarda anız yakılmasının, karayollarında görüşü azalttığına ve önemli trafik kazalarına neden olduğuna dikkat çekti. Bu yangınların komşu tarlalara, yerleşim birimlerine, ormanlara, elektrik ve telefon direklerine zarar verme riski de taşıdığını belirten Sipahi, anız yangınlarının, sanıldığının aksine tarlalardaki mikroorganizmaları öldürdüğü ve toprağın doğal yapısını bozduğu için tarlalarda verimi düşürdüğünün de altını çizerek, vatandaşlardan, anız yakılmasına karşı duyarlı davranmalarını istedi. Başkent’in ekili alanları, ormanları ve fidanlıkları civarında yaşayan vatandaşlara seslenen Sipahi, vatandaşlardan çevreyi kontrol altında tutmalarını, çocuklarını yangın tehlikesine karşı uyarmalarını ve bilgilendirmelerini istedi.

"Sigara ve kibrit ilk sırada"

Sipahi, hava sıcaklığının, özellikle ormanlık ve mesire alanlarında yangın riskini arttırdığını belirterek, Ankaralılardan piknik yaptıkları alan ve çevreye sahip çıkmalarını istedi. Söndürülmeden atılan sigara ve kibritin, Temmuz ayında 611 yangının çıkış nedeni olarak ilk sırayı aldığını belirten Sipahi, "Dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkan yangınlar, her mevsimde olduğu gibi, yaz yangınlarının da yine en büyük nedeni" ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA