Diş İmplantları Çorum'da Test Edilecek

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile kısa adı HÜBTUAM olan Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında tıbbi cihazların testlerinin yapılması üzerine geçtiğimiz yıl Ekim ayında imzalanan protokol gereği “yetkilendirme” süreci tamamlandı.

Diş İmplantları Çorum'da Test Edilecek
TİTCK ve Hitit Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında diş implantlarının testleri artık Çorum’da yapılacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, ülkemizdeki tıbbi cihazların sadece yüzde 15’lik bir kısmı yerli imalat olduğu, yüzde 85’lik büyük kısım tamamen ithal ürünlerden oluştuğunu belirterek, "Biz bu tabloyu tersine çevirmek için yerli ve milli üretime önem vereceğiz. Bu konuda sanayicilerimizle görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Laboratuvar hizmetlerinin kritik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Gürsöz, “İlaçların ve tıbbi cihazların güvenli bir şekilde halka arz edilmesinde kurumumuzun laboratuvar altyapısının önemi büyük. O nedenle HÜBTUAM’a verdiğimiz yetkilendirme belgesi çok önem taşıyor. 10 ay önce yaptığımız protokol sonrasında HÜBTUAM’ın bize bu konuda destek olacağı kanaatine ulaştık. Bundan böyle bazı cihazların uygun olup olmadığını artık HÜBTUAM laboratuvarlarında belirlemiş olacağız. İlk olarak diş implantlarıyla başlayacağımız uygunluk testlerini önümüzdeki süreçte şeker ölçüm cihazıyla sürdürmek ve daha da çeşitlendirmek arzusundayız” diye konuştu.

“Kan plazmasından yerli ilaç üreteceğiz"

TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, kan ürünlerini işleme ve kan plazmasından “yerli ilaç” üretimi konusunda ciddi adımlar attıklarını belirterek, üretilecek olan ilaçların Müslüman devletlere de satılacağını açıkladı.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 2 milyar 600 milyon kutu ilaç tüketildiğini ve tıbbi cihaz sayısının 5.5 milyona ulaştığını kaydeden Dr. Gürsöz, “Bütün bunların uygunluğunu kurumumuz denetliyor. Ülkemizdeki tıbbi cihazların sadece yüzde 15’lik bir kısmı yerli imalat olduğu hâlde yüzde 85’lik büyük kısım tamamen ithal ürünlerden oluşuyor. Biz bu tabloyu tersine çevirmek için yerli ve milli üretime önem vereceğiz. Bu konuda sanayicilerimizle görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, laboratuvar hizmetleri konusunda TİTCK ile yapılan anlaşmanın ve elde edilen yetkilendirme belgesinin önemine değinerek, “Bizler teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda üreten de olmalıyız. Kamu üniversitelerinin bu konuda ciddi anlamda birbirleriyle yarışması, öğrencilere farklı şeyler sunabilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Üniversitelerin klâsik eğitim anlayışı dışında da görevleri olduğuna vurgulayan Rektör Alkan, “Üniversiteler tüm kurumların üstünde yer alır. Çünkü valiyi de rektörü de üniversiteler yetiştirir. Üniversitelerin kurulmasındaki başlıca amaç o şehirdeki esnafa yeni bir gelir kapısı olmak değil, bilim üretmektir. Bu nedenle üniversitelerimiz katma değeri ve Ar-Ge değeri yüksek işlere girmesi gerekiyor. İşte biz yeni bir üniversite olmamıza rağmen farklı bir üniversite olmanın peşinde koşuyoruz. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’yla yaptığımız anlaşma da bunun bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarını ardından TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, Rektör Alkan’a yetkilendirme belgesini teslim etti.

HÜBTUAM Seydi Mebet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen belge ve plaket törenine, Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, İl Sağlık Müdürü Metin Öztürk, İl Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Barış, Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ve çok sayıda akademisyen katıldı.

TİTCK Başkanı Gürsöz tören sonunda uygunluk testleri yapılmak üzere getirdiği diş implantlarını, HÜBTUAM Müdürü İrfan Kurtbaş’a verdi.
Kaynak: İHA