Yemen'deki Olaylar

Koalisyon güçleri, Sana Uluslararası Havalimanı'nda güvenliği sağlaması için BM'ye çağrı yaptı.

Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Birleşmiş Milletler'e (BM), Sana Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlama çağrısında bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in bir yılı aşkın süredir kapalı olan havalimanının yeniden açılması çağrısının ardından koalisyon güçleri de BM'ye yönelik açıklama yaptı.

Albay Türki el-Maliki, Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da yer alan açıklamasında, Sana Havalimanı'nın, uçakların güvenliğinden endişe edildiği için yardım seferleri dışında kapalı tutulduğunu, bu nedenle kurtarılmış bölgelerdeki alternatif hava meydanlarının kullanıldığını aktardı.

BM'yi havalimanında güvenliği sağlayarak uçuşların yeniden başlamasına katkıda bulunmaya çağıran Maliki, koalisyon güçlerinin, güvenliğin sağlanması ve kaçakçılığın durdurulması halinde hava taşımacılığını yeniden başlatmaya hazır olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Ağustos 2016'da yakınında yaşanan çatışmalar nedeniyle Sana Uluslararası Havalimanı'ndaki uçaklara uçuş yasağı getirmiş, daha sonra BM'nin yardım taşıyan uçaklarının söz konusu yasağın dışında tutulduğunu açıklamıştı.

Sana Havalimanı, Husiler ve hükümet güçleri arasındaki şiddetli çatışmaların yaşandığı Nehem beldesinden 55 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan Salih yanlıları, Eylül 2014'ten itibaren başkent Sana başta olmak üzere birçok bölgede kontrolü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA