SPK Haftalık Bülteni

Volkswagen Doğuş Finansman AŞ nitelikli yatırımcıya satmak üzere 950 milyon lira tutarında borçlanma aracı ihracı için SPK'ya başvurdu Finansbank AŞ'nin 42 milyon 500 bin lirası iç kaynaklardan, 157 milyon 500 bin lirası kar payından olmak üzere 200 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımı onaylandı SPK, vatandaşları yüksek kazanç vadeden internet siteleri hakkında uyardı.

Volkswagen Doğuş Finansman AŞ nitelikli yatırımcıya satmak üzere 950 milyon lira tutarında borçlanma aracı ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.

SPK haftalık bültenine göre, Atılım Faktoring AŞ 130 milyon lira, Limak Çimento Sanayi veTicaret AŞ 300 milyon lira, Volkswagen Doğuş FinansmanAŞ 950 milyon lira ve Oyak Yatırım Menkul Değerler AŞ 30 milyon lira tutarında nitelikli yatırımcıya satmak üzere çeşitli borçlanma aracı ihracı için kurula başvurdu.

Finansbank AŞ'nin 42 milyon 500 bin lirası iç kaynaklardan, 157 milyon 500 bin lirası kar payından olmak üzere 200 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımı ve Frigo-Pak Gıda MaddeleriSanayi ve Ticaret AŞ'nin 500 bin lira tutarında bedelli sermaye artırımı onaylandı.

Karsan Otomotiv Sanayii veTicaret AŞ'nin 200 milyon lira, Eko Faktoring AŞ'nin 135 milyon lira ve Coca-Cola İçecek AŞ'nin 1 milyar dolar tutarında tahvil/finansman bonosu ihracına onay verildi.

Menba Holding AŞ, Egeli&Co Yatırım Holding AŞ, Egeli&Co Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ ve eski unvanı Tacirler Yatırım Holding AŞ olan SalixYatırım Holding AŞ hakkında yapılan inceleme sonucunda çeşitli tutarlarda idari para cezaları verildi.

Haftalık bültende bu üç şirketin söz konusu finansal raporlarının yasal süresi içerisinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıklanmaması nedeniyle pay işlem sıralarının durdurulması sonucunda zarar gören yatırımcıların, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 14/2 maddesi ile genel hükümler çerçevesinde, kamuyu aydınlatma yükümlülüğünün zamanında yerine getirilmemesinde sorumluluğu bulunan yönetim kurulu üyeleri hakkında dava açabileceği hatırlatıldı.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ hakkında yapılan inceleme sonucunda kuruma 52 bin 98 lira idari paracezası uygulanmasına karar verildi.

- 'Netice alınamayabileceği yatırımcılar tarafından dikkate alınmalı'

İntegral Yatırım Menkul Değerler AŞ’nin SPK'nın III-37.1 sayılı Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile YanHizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliği çerçevesinde yatırım danışmanlığı faaliyetinde bulunmak üzere yaptığı başvuru ve Logos Portföy Yönetimi AŞ İkinci Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun kuruluşuna izin verilmesi ve katılma paylarınınihracına ilişkin ihraç belgesinin onaylanması talebinin olumlu karşılandı.

Haftalık bültende muhtelif internet siteleri tarafından 'ikili opsiyon' olarak tanıtılan ve sermaye piyasası araçlarının fiyat artış veya azalışınıtahmine dayalı olarak sunulan işlem ve hizmetlerle ilgili olarak yatırımcıların mağdur olmaması için yeniden açıklama yapılması zorunluluğu görüldüğü ifade edildi.

Bültende şu ifadelere yer verildi:

'Bahis benzeri kazanma/kaybetme esasına göre kurgulanan ve internet siteleri üzerinden sunularak hizmet sağlayıcıtarafından kolaylıkla suistimal edilme imkanı olan 'ikili opsiyon' ve benzer nitelikteki işlemler ve hizmetler 6362 sayılı SermayePiyasası Kanunu’nda sayılan sermaye piyasası aracı veya faaliyeti kapsamında bulunmamakta, dolayısıyla kurulumuzundüzenleme ve denetleme alanına girmemektedir.

İkili opsiyon ve benzeri işlemler yaptırdığını belirten, yüksek kazanç vaadinde bulunan bu tür kuruluş veya internet siteleriherhangi bir lisansa sahip bulunmamakta olup, denetim veya gözetime tabi olmaksızın faaliyet göstermektedir. Söz konusu faaliyetleri herhangi bir kamu denetimine tabi olmaksızın lisanssız olarak yürüten kuruluş veya internet siteleriüzerinden işlem yapılması halinde hak aranması sürecinde netice alınamayabileceği hususlarının yatırımcılar tarafından dikkatealınması önem arz etmektedir.'
Kaynak: AA