Pakistan-Türkiye İş Fırsatları Konferansı

RCCI Başkanı İkbal: 'Türkiye ile Pakistan arasındaki mevcut dış ticaret hacmi (610,4 milyon dolar) her iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan çok uzaktır'.

Pakistan Rawalpindi Ticaret Odası (RCCI) tarafından düzenlenen Pakistan-Türkiye İş Fırsatları Konferansının Gala Yemeği ve Uluslararası Başarı Ödülleri Töreni, iki ülke iş insanlarının katılımıyla kültürel gösteriler eşliğinde gerçekleştirildi.

Şişli'de düzenlenen Gala Yemeği ve Ödül Töreni, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Pakistan İstanbul Başkonsolosu Yousuf Junaid, Rawalpindi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Raja Amir İkbal, TÜMSİAD İş Adamları Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, TÜMSİAD Pakistan Şube başkanı Anees İqbal ve iki ülke iş insanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Pakistan’dan inşaat, bilişim, gıda, eğitim, turizm, konut, sağlık, yapı malzemeleri, makine, metal, ve tekstil sektörlerinden 150’nin üzerinde firmanın yer aldığı RCCI 30. Uluslararası Başarı Ödülleri Töreninde başarılı şirket yöneticilerine ödülleri takdim edildi.

Gece yarısına kadar süren programda protokol konuşmalarının arasında Pakistan'a özgü çeşitli kültürel dans türleri sergilendi.

Törende bir konuşma yapan RCCI Başkanı Raja Amir İkbal, Pakistan ve Türkiye arasında ticaret hacminin 2016’da 610,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini anımsatarak,' Türkiye ile Pakistan arasındaki mevcut dış ticaret hacmi her iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan çok uzaktır.' dedi.

Pakistan'ın nüfusunun 193 milyon 200 binin üzerinde olduğunu ifade eden İkbal, ülkenin 283,6 milyar dolarlık milli geliriyle dünya ticaretinden daha fazla pay almayı hedeflediğini söyledi.

- 'Dış ticaret hacmi potansiyelin altında kalıyor'

Uluslararası yatırımcıların bir araya geldiği programın gala yemeğinde konuşan Başkan Doğan, görüşmelerin Türk-Pakistan ticaretini daha üst seviyelere çıkaracağını belirterek, 'Türkiye ve Pakistan arasındaki dostluk karşılıklı altyapı geliştirme projeleri, taşımacılık projeleri, ticaret, yatırım ve daha birçok karşılıklı alışverişle yıllarca kendini ispatlamıştır. Türk iş adamları olarak bu programın iş birliğimizin daha üst seviyeye çıkarılması için bir diğer mükemmel platform olarak görmekteyiz.' dedi.

İki ülkenin şu an 600 milyon dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu ancak bunun sahip olunan potansiyeli yansıtmadığını vurgulayan Doğan, 'İş adamlarımız tekstil, ulaşım, konut, turizm gibi sektörlerde iş ve yatırım imkânlarını değerlendirmekte. Ancak mevcut 600 milyon dolarlık dış ticaret hacmi Türkiye ve Pakistan’ın sahip olduğu potansiyelin altında kalıyor.

30. Ödül Töreni ve B2B görüşmeleri gibi uluslararası iş dünyasını bir araya getiren programlarla, iş seyahatleriyle ve STK’ların ortak çalışmalarıyla bu ticaret hacmi istenen seviyelere çıkarılacaktır. Bizler de TÜMSİAD olarak bu hedef doğrultusunda geçtiğimiz yıl iki ülke bakanlarının katılımıyla Pakistan TÜMSİAD şubemizi kurduk. Şimdiden 200’e yakın üyemiz bu doğrultuda faaliyetlerimizi gerçekleştiriyor.' bilgilerini verdi.
Kaynak: AA