Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Açıklaması

'Tüketici hakem heyetlerinin tarafsızlıklarını güçlendirmek amacıyla başkan, üye ve raportörler heyetlerde bilirkişi olarak görevlendirilemeyecek' 'Elektronik ortamda eDevlet'ten başvuru yapan ve güvenli elektronik imzası veya mobil imzası olmayan tüketicilerin, ıslak imzalı başvuru formunu tüketici hakem heyetine iletme yükümlülüğü kaldırılmıştır'.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından, tüketici hakem heyetlerinin tarafsızlıklarını güçlendirmek amacıyla başkan, üye ve raportörlerin, heyetlerde bilirkişi olarak görevlendirilemeyeceği bildirildi.

Bakanlık, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, yönetmelik kapsamında başvuruların şahsen veya avukat aracılığıyla, elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile yapılacağı duyuruldu.

Tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerinde TÜBİS'in kullanılmasının zorunlu olduğu, tüketicilerin elektronik ortamda şikayetlerini de iletebildikleri çevrimiçi sistem TÜBİS'in doğru, eksiksiz ve zamanında kullanımına ilişkin düzenleme yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Elektronik ortamda e-Devlet'ten başvuru yapan ve güvenli elektronik imzası veya mobil imzası olmayan tüketicilerin, ıslak imzalı başvuru formunu varsa ekinde bilgi ve belgelerle birlikte 15 gün içerisinde ilgili tüketici hakem heyetine iletme yükümlülüğü kaldırılmıştır. Değişiklik ile birlikte e-Devlet kapısı üzerinden TÜBİS'e başvuru yapılması ile başvuru işlemleri tamamlanmış olacaktır. Aynı zamanda e-Devlet kapısından gelen başvuruların güvenli elektronik ya da mobil imza ile imzalanmasına gerek kalmayacaktır. Bu şekilde bürokratik işlemlerin azaltılmasına ve tüketicinin kolayca başvuru yapabilmesine imkan tanınmaktadır.'

Tüketici hakem heyetlerinin esas olarak 6 ay içinde karar vermesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, inceleme sürecinin kısaltılması amacıyla bilirkişi incelemesine ilişkin işlemlerin tüketici hakem heyeti başkanının yetkileri arasında yer alacağı belirtildi.

Ayrıca, yönetmelikte hakem heyetlerinin tarafsızlıklarını güçlendirmek amacıyla başkan, üye ve raportörlerin heyetlerde bilirkişi olarak görevlendirilemeyecekleri ifade edildi.
Kaynak: AA