Strateji Belgesi Eylem Planı Çalıştayı Yapıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'nin gıda, tarım ve hayvancılık hedeflerinin belirlendiği 2018-2022 strateji belgesi eylem planı çalıştayı kapanış toplantısına katıldı.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 vizyonu çerçevesinde planlamaya önem verdiklerini ve bu doğrultuda imar, ulaşım, kentsel dönüşüm konularında planlamalar yaptıklarını belirtti.

Gıda tarım ve hayvancılığı geliştirmek için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, şunları kaydetti:

''Kayseri, sizin de bildiğiniz gibi ülkemizin ilçelerinden en fazla göç alan illerinin başında geliyor. Takdir edeceğiniz gibi İnsanları göçe zorlayan en önemli etken ekonomi. Bulundukları köy veya mahallelerde ekonomik zorluklar yaşayan insanlar çareyi kent merkezine göçte buluyorlar. Bu sorunu gidermek ve ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın ekonomisine katkıda bulunmak için çalışma yapalım dediğimizde önceliğimiz tarım ve hayvancılık olmalıydı.

Biz de işe bununla başladık. Hayata geçirdiğimiz projelerden ilki tarıma ve hayvancılığı can suyu projemiz oldu. Bu kapsamda 2015 yılında çiftçilerimizin kullanımına sunulmak üzere 53 tarım makinesi aldık. Topraklarımızın veriminin artırılması ve çiftçilerimizin daha fazla ürün alması için gerekli olan bazı makineler var. Bunları maliyetleri yüksek olması nedeniyle hemşehrilerimiz alamıyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu gübre dağıtma makinesi, goble makinesi, taş toplama makinesi, selektör gibi araçları alarak Ziraat Odaları vasıtasıyla tüm çiftçilerimizin kullanımına sunduk. Tarım makinesi desteği projemizin ne denli başarılı olduğunu Kayserili çiftçilerimiz çok iyi biliyor. Tarıma desteğimiz tek ayaklı bir destek değildi. Tarım aracı desteğimiz Türkiye'de bir ilkti ve yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek hayvancılığa da destek verdik.''

Hayvancılık alanında yapılan çalışmalara de değinen Çelik, Beydeğirmeni projesiyle ilgili şu bilgileri aktardı:

''Beydeğirmeni projemiz çok kapsamlı bir proje. Burada 80 bin baş hayvanın besisi yapılacak. Bu bölge ekonomik anlamda Kayseri’ye çok büyük değer katacak. OSB, Serbest Bölge, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kadar Kayseri’ye kaynak yaratacak bir bölge olacak. Kayseri'yi besiciliğin merkezlerinden biri haline getireceğine inandığımız bir projeyi inşallah şehrimize kazandıracağız. Tarım ve hayvancılığı geliştirmek için yaptığımız tüm bu yatırım ve hizmetlerin dışında her ilçemizde ihtiyaç duyulan bölgelere basınçlı sulama suyu tesisleri, hayvanlar için içme suyu tesisleri yapıyoruz.''

Kaynak: AA