Nepal'de Medeni Kanun Değiştiriliyor

Parlamento, kölelik, adet gören kadınların tecrit edilmesi ile asit saldırılarına karşı iki yasayı kabul etti.

Nepal'de eski bir Hindu geleneği olan çeyiz talebi, kölelik, adet gören kadınların tecrit edilmesi ve kadınları hedef alan asit saldırılarına verilen cezaları ağırlaştıran iki yasa tasarısı parlamentoda yapılan oylamada kabul edildi.

Nepalli milletvekili Krişna Bhakta Pokhrel, Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanununun dün parlamentoda oy birliğiyle kabul edildiğini açıkladı.

Yerel basında çıkan haberlere göre yasalar, adet gören kadınların tecrit edilmesine 3 aya kadar hapis ya da 29 dolar para cezası, çeyiz talebine de 3 aya kadar hapis veya 293 dolar para cezası, asit saldırıları ve köleliğe de çeşitli cezalar öngörüyor.

Yasalarla ayrıca, işkenceyle, tecavüz ederek, adam kaçırarak ve yiyecek-içecekle zehirleyerek öldürme ile soykırım suçlarına ömür boyu hapis cezası getirilmesinin önü açılacak.

Evlilik yaşını 18'den 20'ye çıkaran, çok eşliliğe 5 yıla kadar hapis cezası getiren ve caydırıcı olacağı düşünülen iki yasanın yanı sıra 4 yasa tasarısının parlamentoda bu hafta yapılacak oylamayla kabul edilmesi bekleniyor.

Toplam 6 yasa, Nepal'de 164 yıllık Medeni Kanunun yerine geçecek.

Nepal'de yasak olmasına rağmen özellikle ülkenin batı kesiminde çok sayıda kadın, adet dönemlerinde evlerini terk etmeye, hijyenik ve tekin olmayan yerlerde ya da ahırlarda barınmaya zorlanıyor.

İki yeni yasa, Ağustos 2018'de yürürlüğe girecek.
Kaynak: AA