Kastamonu Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi'nin Temeli Nisan'da Atılacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reform Paketi kapsamında taşınması gündemde olan Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi’nin temeli 2018 yılının Nisan ayında atılacak.

Kastamonu Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi'nin Temeli Nisan'da Atılacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reform Paketi kapsamında Kastamonu’nun da içerisinde bulunduğu 11 sanayi sitesinin taşınma süreci hızlandırıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Üretim Reform Paketi çerçevesinde hayata geçirmeyi planladığı “10 İl-11 Sanayi” projesinin ilk saha toplantısı ise Kastamonu’da gerçekleştirildi.

Bu kapsamda Kastamonu’ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Arslan, Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

Toplantıda Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi’nin temellerinin Nisan 2018’de atılması kararlaştırıldı.

Müsteşar Arslan, komşuluk hakkından dolayı Kastamonu’ya çok sık geldiğini ifade ederek, “1 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7033 Sayılı ‘Üretim Reform Paketi’ yasallaştı. Sadece kanunu çıkararak ilgili paydaşlar bunu öğrensin, gerekenleri yapsınlar değil. Biz yerele giderek bu kanunları anlatıp gerekli sıkıntılar bizim bakanlığımız veya başka bakanlıklarla ilgili sorunları ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. İlk başladığımız madde sanayi sitelerinin taşınması maddesiydi. 10 ilde yapılan toplantıların ardında ilk toplantıları buradan başlatıyoruz. Yerelde sanayi sitelerinin taşınması, genelde de üretimi nasıl arttırırız. Bununla ilgili toplantılar yapıyoruz” dedi.



“Bize problem getirin, bu problemleri birlikte çözelim”

“Sorun üreten değil, sorun çözen olmak istiyoruz” diyen Müsteşar Arslan, “Ankara’da herhangi bir sorun varsa o sorunu biz bilelim. Bizim ülke olarak emekleyerek gitme şansımız yok. Dolayısıyla ben ekimle hep birlikte yürüyoruz. Bundan sonrada daha hızlı yürüyerek yolumuza devam edeceğiz. Bu işe engel olan bir şey varsa bizim bilmemizi sağlayın. Ben kendi mevkidaşımla olmazsa bu konuları Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’e ileterek bu sıkıntıların 1-2 gün içerisinde çözülmesini sağlarım. Dolayısıyla asıl geliş amacımız budur. 17 kanun 4 kanun hükmünde kararnamede değişiklik var. 11 tanede bakanlık bu konunun peşinde. Ağustos’un sonunda 20 civarında düzenlemeyi başbakanlığa göndermiş olacağız. Buda Eylül’de tamamlanmış olacak. Bu hıza yerelinde ayak uydurmasını veya bizi daha çok koşturmasını istiyoruz. Bugünden itibaren bu yılın sonuna kadar yol haritasını çıkarmak asli görevimiz olmalı. Bize problem getirin, bu problemleri birlikte çözelim” diye konuştu.



Kastamonu, tescilli ürün sayısında çok geri kalmış”

Kastamonu’nun şuanda iki tescilli, iki tane de tescil olacak ürünü bulunduğunu ifade eden Arslan, Kastamonu’nun tescil ürün sayısında çok geri kaldığını belirterek, “Coğrafi işaretler, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun tescille ilgili olan husustur. Burada sizin susamsız simit, bu yörenin özelliğidir. Herhangi bir il kalkıp böyle bir iş yapsa, bizim susamsız simidimiz var dese patent bunu tesciller. Her bir yörenin özelliğini tescillememiz lazım. Türkiye’de böyle tescilli 219 tescilli ürünümüz varmış. Bu rakam çok azdır. Biz yaptığımız hiçbir işi kayda geçmemişiz. Biz, o geleneğimizden sıyrılıp, potansiyellerimizi tescillememiz lazım. Kastamonu’nun iki tescilli, iki de tescil olacak ürünü var. Kastamonu, bu dört tescilli ürüne layık mı? Kastamonu’nun 115 potansiyeli var. Siz bu 115 ürünü tescil için başvurun. Olmazsa bizde neden olmadı diye soralım. Biz tescil aldığımızda bu ürünü Avrupa’da tescilletiyoruz. Biz burada ve Avrupa’da tescillediğimizde kültürel gen haritamızı ortaya çıkarıyoruz. Benim beklentim, yılın sonuna kadar bu 115 ürünün hepsinin müracaatının yapılması lazım. Biz bunu yapmak zorundayız. Tüm ülkedeki 2 bin tescili yaptığımızda haritaya baktığımızda ülkemizi işlemiş olacağız” şeklinde konuştu.



“OSB’lerde her türlü proje desteklenecek”

Üretim Reform Paketi’nde yeni yapılacak olan düzenleme hakkında bilgiler veren Arslan, “Şu anki uygulamada taşınma masrafları dahilinde her şey var. Sanayi sitelerinin iğneden ipliğine her şeyine kredilenme yapabiliyoruz. Sanayi sitelerinde olduğu gibi OSB’lerde de her türlü proje, desteklenecek şekilde ilgili madde düzenlenecek. Önceden yapı kooperatiflerine kredi açılıyordu, şimdi Özel İdareler var, belediyeler var. Yeni düzenlenme ile birlikte bunlarının hepsinin bir araya gelip, hareket etmesinin önü açılıyor. Önceki şekli nasıldı? Altyapıyı yaptın, üst yapının yüzde 70’ini yaptın bitti. Bunların önemli kısmı desteklenmiyordu. Özgün bir sanayi inşallah kurmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en gelişmiş sanayilerinin Almanya’da olduğuna dikkat çeken Arslan, şöyle konuştu:

“Biz, bu projelerimiz gerçekleştirdiğimizde Almanya sanayisi solda sıfır kalacak. Hem fiziki mekan anlamında, imkanlar anlamında, sosyal ve enerji anlamında hem de imalatçıları ile birlikte olma anlamında Almanya’yı geride bırakacağız. Bizim hedefimiz bu. Üniversite ile entegre olmuş tüm sosyal ve teknolojik imkanlarını kullanan bir sanayi sitesine dönüştürme arzumuz var. Bunu siz yapacaksınız.”

Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi, yatırım programına teklif edilecek”

Yeni Maslak Sanayi Sitesi’nin oluşumu üzerinde de değerlendirmelerde bulunan Arslan, “Yatırım Programı Yönetmeliğimizi Eylül başı gibi tamamlayacağız. Akabinde yatırım programı için çalışma yapacağız. Yerel anlamda burada herhangi bir problem olabilecek eylemleri tespit etmeliyiz. Kamulaştırma aşamasında yapılması gerekenleri tek tek belirleyelim. Bizim yapmamız gerekenleri bilelim. Bir takvim belirlersek, bizde ne yapacağımızı gayet iyi biliriz. Sizi yatırım programına teklif edeceğiz. Bu hem gönüllülük hem de şehirlerin gelişimine yönelik yapılmış bir çalışma. Sanayi esnafımızın durumunu iyileştirmek bizim için önemli. Bu süreçte de vatandaşların mağduriyet yaşamamasını istiyoruz” dedi.



“Şuanda 560 bin metrekare arazi üzerinde çalışıyoruz”

Şuanda mevcutta 560 bin metrekare arazi üzerinde çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, “Kamulaştırmada sona geldik. Size gösterdiğimiz arazi 2B kapsamına alındı. Sizin bizden istediğiniz 1/1000’lik ve 1/5000’lik imar planlarını yapmaya başladık. Ciddi çalışmalar yaptık. Mevzuattan bir kelime dahi atlamadık. İşlerimizde kolay bir şekilde ilerlemeye başladı.

Mevcutta 560 bin metrekare arazimiz var. Bunun üzerinden çalışacağız. Mevcut yerlerin değerlendirmesinde halkımız hiçbir şekilde mağdur olmayacak. Büyük Türkiye’nin Güçlü İli Kastamonu hedefi doğrultusunda her alanda büyüyen ve gelişen ilimizde yeni küçük sanayi sitemizin tamamlanması demek 3 bin kişiye istihdam demektir. Yeni Sanayi Sitemizin önemini iyi kavraması elzemdir, zaruridir. Bu bağlamda hep birlikte var gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Babaş, 2018 yılının Nisan ayında Yeni Maslak Sanayi Sitesi’nin temelini atabileceklerini söyledi.



“1/1000 işyeri projelerimizi önümüzdeki hafta bakanlığa sunacağız”

Yeni Maslak Küçük Sanayi Sitesi hakkında detaylı bilgiler veren Yeni Maslak Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Öztürk de, “Şuanda mülkiyet ile kamu kurum görüşleri tamamlandı. Avan projeleri olarak 1/1000 işyeri projelerimizi bakanlığımıza önümüzdeki günlerde sunacağız. Avan projelerimiz üzerinden genel planlamamızı yapacağız. Biz bu sene yatırım programına girmek istiyoruz. Yeni düzenlemelere uyum sağlamadığımızda eski sistemden yolumuza devam etmek istiyoruz” diye konuştu.

İstişarelerin ardından sanayi sitelerinin dönüşümü ve gelişimi hakkında katılımcılara sunum yapıldı. Sunumdan sonra bir kez daha değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Arslan, “Çalışmaların hızının kesilmemesini istiyoruz. Temelin belirlenen tarihte atılmasını bekliyoruz” dedi.

Toplantıda ikinci konu olarak sınai mülkiyet ve coğrafi işaretler konusunda katılımcılara sunum yapıldı. Sunumun ardından Müsteşar Ersan Arslan, Kastamonu’da Marka-Coğrafi İşaretler Komisyonu’nun kurulması yönünde talepte bulundu. Bunun üzerine Valilik koordinesinde belediyeler, üniversite, ticaret odası, odalar birliği ve borsanın yer alacağı bir Marka-Coğrafi İşaretler Komisyonu kurulması kararı alındı. Ayrıca Arslan, “Hedefimiz bu yıl sonuna kadar Kastamonu’ya özgü 115 tane ürünün Türk Patent Kurulu’na girmesidir” dedi.

Müsteşar Prof. Dr. Ersan Arslan’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Vali Yardımcısı Ünal Kılıçaslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, Yeni Maslak Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Sirkecioğlu ve ilgili kurum amirleri katıldı.

Organize Sanayi Bölgesindeki toplantı öncesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Prof. Dr. Ersan Arslan, Vali Yaşar Karadeniz ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ı makamında ziyaret etti. Vali Karadeniz ve Başkan Babaş, yöresel ürünlerden oluşan hediye sepetine Arslan’a hediye etti.
Kaynak: İHA