EXPO 2017 Astana'da Türk Milli Günü

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Evrenin merkezinde insan, dünyanın enerji merkezinde ise Türkiye yer almaktadır. Çünkü Türkiye dediğimiz zaman, yalnızca enerjinin dünyaya dağıtıldığı bir güzergah kafanızda canlanmasın. Bölgesel enerji ticaretinin merkezi olmuş, enerji güvenliğinin tesisinde kritik bir rol üstlenen bir bölgesel güçten bahsediyoruz' 'Biz, enerjinin ancak kazankazan stratejisiyle sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz' 'Türkiye özellikle de son 15 yılda sağladığı gelişim sayesinde, dünyanın önde gelen ticaret ve yatırım üslerinden biri olma kimliğini haklı bir gururla taşıyor. Ülkemizin küresel ekonomideki belirleyici rolü giderek artacaktır, buna emin olun'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, evrenin merkezinde insan, dünyanın enerji merkezinde ise Türkiye'nin yer aldığını belirterek, 'Çünkü Türkiye dediğimiz zaman, yalnızca enerjinin dünyaya dağıtıldığı bir güzergah kafanızda canlanmasın. Bölgesel enerji ticaretinin merkezi olmuş, enerji güvenliğinin tesisinde kritik bir rol üstlenen bir bölgesel güçten bahsediyoruz. Biz, enerjinin ancak kazan-kazan stratejisiyle sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz.' dedi.

Zeybekci, Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Timur Suleymenov ile EXPO Astana'daki Türk Milli Günü etkinliğinin açılışına katıldı. Zeybekci, buradaki açılış konuşmasında, büyük bir gayret ve titizlikle, böyle başarılı bir organizasyonu gerçekleştirdikleri için Türkiye adına Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev nezdinde bütün Kazaklara şükranlarını sundu.

Türkiye'nin kendisine yakışan nitelikte bir ülke pavyonu ile EXPO 2017 Astana’da yer almış olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Zeybekci, açılışının gerçekleştirildiği 10 Haziran'dan bu yana birçok görkemli etkinlikle devam eden EXPO 2017 Astana'nın bugün ikinci ayını tamamladığına işaret etti.

Milli gün olarak belirlenen bugünü, bu etkinlik için unutulmaz bir gün yapabilmek adına var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Zeybekci, EXPO organizasyonlarının insanlığın ilerlemesini teşvik eden, tema olarak belirlenen konulardaki iş birliğini artıran, bilginin paylaşımına vesile olan etkinlikler olduğuna dikkati çekti. Bu felsefeyle de bu organizasyonlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Zeybekci, şöyle konuştu:

'Daha iyi bir dünya ve sürdürülebilir bir gelecek, artık bütün insanlığın ortak hedefleri haline geldi. Uluslararası iş birliği çabasının temelinde de bu hedefler yatıyor. Expo'lar, dünyanın dört bir yanından enerji konusunda çalışan uzmanları bir araya getiriyor.İşte bu bakımdan Expo'ların uluslararası iş birliği için en elverişli platformlar olduğuna, tüm insanlığa hizmet etme potansiyeli taşıdığına inanıyoruz.Expo'lar yıllar geçtikçe çok daha görkemli, estetik ve teknolojik açıdan daha gelişmiş organizasyonlar haline geliyor.Bizim de Türkiye olarak Expo'lara iştirakimiz uzun bir geçmişe dayanıyor.1851'den itibaren düzenlenmekte olan Expo'lara, 17’si Osmanlı İmparatorluğu döneminde; 17’si ise Cumhuriyet döneminde olmak üzere tam 34 kez katılım sağladık. 2016 yılında ise ilk kez bir Expo'ya Antalya’da ev sahipliği yaparak bu alandaki deneyimimizi geliştirdik.'

- 'Anadolu'ya doğru bir yolculuğa çıkarmak istiyoruz'

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin özellikle de son 15 yılda sağladığı gelişim sayesinde, dünyanın önde gelen ticaret ve yatırım üslerinden biri olma kimliğini haklı bir gururla taşıdığını belirtti. 'Ülkemizin küresel ekonomideki belirleyici rolü giderek artacaktır, buna emin olun.' diyen Zeybekci, bu organizasyonlarda yer almanın da Türkiye’nin siyasi ve ekonomik başarılarını güçlü bir şekilde sergilemesi açısından etkili olduğunu söyledi. Bugün Türkiye pavyonunda Türkiye'nin tanıtılacağını ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

'Misafirlerimizi müziğimiz, el sanatlarımız ve yöresel halk danslarımız vasıtasıyla Anadolu’ya doğru bir yolculuğa çıkarmak istiyoruz. Hem geleneksel danslarımızı çağdaş bir çizgiyle yorumlayan dans topluluklarımız, hem de popüler müziğimizin nitelikli temsilcileri bugün bizlerle olacaklar.Bununla da yetinmedik, sınırlarımızı aşarak, dünyanın dört bir yanında izlenen Türk televizyon yapımlarından önemli isimleri de bugün aramıza kattık.Ayrıca ülkemizin önde gelen iş adamlarının da EXPO Astana’daki milli günümüze iştirak etmek üzere bizimle Astana’ya geldiğini söylemekten mutluluk duyuyorum. Türk ve Kazak iş çevreleri bugün düzenleyeceğimiz iş forumu ve ikili iş görüşmelerinde bir araya gelecekler. Ve eminim ki uzun soluklu iş ortaklıkları kurma adına son derece verimli görüşmelere tanıklık edeceğiz.'

Türkiye'nin EXPO 2017 Astana’ya “Sürdürülebilir Enerji İçin Küresel Sinerji” alt temasıyla iştirak ettiğini bildiren Zeybekci, bu sinerji mesajının altında paylaşım, eşitlik, huzur ve barış gibi fikirlerin yattığına işaret etti.

Türkiye standının oluşumuna şekil veren felsefeyi anlatan Zeybekci, 'Evrenin merkezinde insan, dünyanın enerji merkezinde ise Türkiye yer almaktadır. Çünkü Türkiye dediğimiz zaman, yalnızca enerjinin dünyaya dağıtıldığı bir güzergah kafanızda canlanmasın. Bölgesel enerji ticaretinin merkezi olmuş, enerji güvenliğinin tesisinde kritik bir rol üstlenen bir bölgesel güçten bahsediyoruz.Biz, enerjinin ancak kazan-kazan stratejisiyle sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz. Türkiye pavyonunu da bu bakış açısıyla inşa ettik. Pavyonumuzu ziyaret eden misafirlerimizin 'geleceğin enerjisi' konusundaki projelerimizi, hedeflerimizi ve vizyonumuzu anlamasını bekliyoruz.'

Türk Milli Günü etkinlikleri kapsamında Veysel Çelikdemir kum sanatı gösterisi, Anadolu Ateşi ise dans gösterisi sundu. Etkinlikte Türkiye'nin resmi geçit töreni, Mehter Takımı ile Anadolu Ateşi eşliğinde gerçekleştirildi.

Öte yandan Türk pavyonunda incelemelerde bulunan Zeybekci, daha sonra Kazakistan pavyonunu ziyaret etti.
Kaynak: AA