CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

'BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatını olması gerekenden çok daha az indirmesi nedeniyle Ekim 2016'dan bugüne kadar konutlarda doğalgaz faturası toplamda 460 lira daha pahalıya gelmiştir'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatını olması gerekenden çok daha az indirmesi nedeniyle Ekim 2016'dan bugüne kadar konutlarda doğalgaz faturasının toplamda 460 lira daha pahalıya geldiğini ileri sürdü.

Erdoğdu, yazılı açıklamasında, geçen yıl Türkiye'nin yaptığı 46,4 milyar metreküplük doğalgaz ithalatının yüzde 81'inin BOTAŞ tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

Geçen yıl doğalgaz tüketiminin yüzde 36’sının elektrik üretiminde, yüzde 30,4'ünün sanayide, yüzde 25'inin ise konutlarda yapıldığını belirten Erdoğdu, bu haliyle doğalgaz maliyetinin Türkiye’de ekonomiyi de yaşamı da doğrudan etkilediğini ifade etti.

Türkiye’nin ihtiyacı olan doğalgazın uzun vadeli alım sözleşmeleri ile sağlandığını ve bu sözleşmeler kapsamında belirli bir formüle göre BOTAŞ’a uygulanan fiyatın belirlendiğini vurgulayan Erdoğdu, bu formülde en önemli belirleyicinin ise ham petrol fiyatları olduğunu açıkladı.

Erdoğdu, 2014'te 100 dolar olan ham petrolün varil fiyatının 2015'te 52,4 dolara kadar gerilediğini, geçen yıl da 44 dolar olduğunu vurgulayarak, 'Ham petrolün varil fiyatı 2013’ten 2016’ya kadar istikrarlı biçimde dolar bazında toplamda yüzde 60 düşmesine rağmen hükümet 2014 yılının Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere doğalgazın toptan satış fiyatına yüzde 9 zam yapmış ve 2 yıl boyunca da herhangi bir indirim sağlamamıştır.' değerlendirmesinde bulundu.

Aykut Erdoğdu, 2015'te geçmiş yıl zararlarını mahsup eden BOTAŞ'ın dönem karının 541 milyon liradan geçen yıl 6,9 milyar liraya yükseldiğini, tahakkuk eden 1,9 milyar liralık kurumlar vergisi tutarı ile de kurumun geçen yılın kurumlar vergisi şampiyonu olduğunu hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

'BOTAŞ’ın karlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmesinin, sanayinin temel girdilerinden biri olan enerjinin üretici ve tüketiciye maliyetini göz ardı ederek fahiş karlar elde etmesi anlamına gelmeyeceği açıktır.Maliyet kalemlerindeki olumlu gelişmeleri fiyatına yansıtmayan BOTAŞ üretene de tüketene de eziyet etmektedir. BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatını olması gerekenden çok daha az indirmesi nedeniyle Ekim 2016'dan bugüne kadar konutlarda doğalgaz faturası toplamda 460 lira daha pahalıya gelmiştir.'

Kaynak: AA