'Brexit, Avrupa'daki Dış Ticaret İçin Bir Tehdit'

Alman Sanayi Federasyonu Araştırma, Sanayi ve Ekonomi Politikası Başkanı Deutsch: 'Brexit, Avrupa'daki dış ticaret için bir tehdit oluşturuyor. ABD ticaret politikası halen belirsiz ve daha fazla ticaret anlaşmazlıkları riski yüksek seviyede' 'Dünya ekonomisi yılbaşından bu yana beklenmedik derecede güçlü bir ivme kazandı. Reel ekonomik çıktının, esas olarak Çin, Japonya ve Avro Bölgesi nedeniyle dünya genelinde yüzde 3,6 artması bekleniyor'

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Araştırma, Sanayi ve Ekonomi Politikası Başkanı Dr. Klaus Günter Deutsch, Brexit’in Avrupa'daki dış ticaret için bir tehdit oluşturduğunu belirterek, ABD ticaret politikasının hala belirsizliğini koruduğunu ve daha fazla ticaret anlaşmazlıkları riskinin yüksek seviyede olduğunu bildirdi.

Deutsch, küresel ekonomik büyümeye ilişkin yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin yılbaşından bu yana beklenmedik derecede güçlü bir ivme kazandığını ve reel ekonomik çıktının, esas olarak Çin, Japonya ve Avro Bölgesi sayesinde dünya genelinde yüzde 3,6 artmasının beklendiğini kaydetti.

Küresel ticaret ve sanayi üretiminde güçlü artış gerçekleştiğini belirten Deutsch, 'Asya, Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve emtia ülkelerinde ihracat büyük ölçüde artmaktadır. Avro Bölgesi ve Japonya'da da sanayi üretimi artıyor.' ifadelerini kullandı.

Deutsch, piyasaların şimdiye kadar korumacı risklere meydan okuduğuna ancak risklerin devam ettiğine işaret ederek, 'Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit), Avrupa'daki dış ticaret için bir tehdit oluşturuyor. ABD ticaret politikası halen belirsiz ve daha fazla ticaret anlaşmazlıkları riski yüksek seviyede.' değerlendirmesinde bulundu.

-'Zayıf Amerikan doları, Çin ekonomisini ve gelişen ekonomileri destekliyor'

Klaus Günter Deutsch, zayıf Amerikan dolarının, Çin ekonomisini ve birçok gelişmekte olan ülkeyi desteklediğini, avronun değer kazanmasının tahammül edilebilir olduğunu ve bunun petrol maliyetlerini düşürdüğünü bildirdi.

Dünya ekonomisinde bölgeler arasında farklılıklar bulunduğuna işaret eden Deutsch, Orta Doğu ve Sahra Altı Afrika’da ekonomik yavaşlama görüldüğünü ancak Güney Amerika ve Rusya’da ise ekonominin hız kazandığını vurguladı.

Deutsch, Alman ekonomisi için küresel ticaretin hızlanmasının olumlu bir durum olduğunu belirterek, yılın ilerleyen döneminde ihracat ve yatırımlarda beklenmedik şekilde güçlü bir yükseliş yaşanmasının beklendiğini kaydetti.
Kaynak: AA