ADAPTESK Basın Toplantısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: 'Türkiye'nin, Avrupa'nın herhangi bir ülkesinden güvensiz olduğunu düşünmüyoruz' 'Almanya, Fransa, Belçika ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli ama maalesef birileri Türkiye'yi kötüleyerek faturayı esnafımıza ödetmeye çalışıyor, esnafımız da inşallah onların bu duruşlarına cevabı gerektiği zaman sandıkta verir diye düşünüyorum' TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Esnaf ve sanatkarlara yönelik bir eğitim ve hizmet modeli oluşturuldu. Modelin sürdürülebilirliğinin sağlanması için de teşkilatın kurumsal kapasitesi ve kalitesi yükseltildi, 20232030 vizyonunu öne çıkaran strateji belgesi hazırlandı'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin, Avrupa'nın herhangi bir ülkesinden daha güvensiz olmadığını belirterek, 'Almanya, Fransa, Belçika ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenli ama maalesef birileri Türkiye'yi kötüleyerek faturayı esnafımıza ödetmeye çalışıyor. Esnafımız da inşallah onların bu duruşlarına cevabı gerektiği zaman sandıkta verir.' dedi.

Tüfenkci, Avrupa Birliği (AB) desteğiyle Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından yürütülen 'Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (ADAPTESK)' kapsamında Hilton Otel'deki basın toplantısına katıldı.

Esnafın ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Tüfenkci, onlar için yapılan her çalışmanın kıymet taşıdığını söyledi.

Tüfenkci, esnafın hep huzur, istikrar, birlik ve beraberlikten yana olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

'Esnaf kardeşlerim 15 Temmuz'un kahramanlarından biridir. O gün, seçilmiş hükümete, millete, parlementoya karşı sapkın dini inanışa sahip birtakım asker kıyafeti giymiş hainler tarafından darbe girişimi oldu. Esnafımız o akşam demokrasiyi, 16 Temmuz'dan sonra da ekonomiyi kurtardılar. Hem gece caddelerde demokrasi nöbeti tuttular hem de gündüz iş yerlerini açtılar, ticaretlerine devam ettiler, ekonomiyi engelleyen hiçbir eylemde bulunmadılar.'

- 'Herkes güvenle Türkiye'yi ziyaret edebilir'

Tüfenkci, ahiliğin, ticaretin ahlakla buluşması olduğuna değinerek, esnafın gelişen ekonomiye adapte olabilmesi için bu tip projeleri çok önemsediklerini kaydetti.

Avrupa'dan bazı kesimlerin esnafa ve tüccara yönelik açıklamalarını anlayabildiklerini dile getiren Tüfenkci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Focus dergisinde yayımlanan değerlendirmeleri hakkında ise şunları söyledi:

'Ülkemizden birilerinin, özellikle Türkiye'yi güvensiz göstermeye yönelik 'turistler gelmesin' gibi talihsiz açıklamalar yaparak esnafımızın elde edeceği gelirlere göz dikmeleri, faturayı esnafa, turizmciye ödetmelerini anlamakta zorluk çekiyoruz. Türkiye'nin, Avrupa'nın herhangi bir ülkesinden güvensiz olduğunu düşünmüyoruz. Almanya, Fransa, Belçika ne kadar güvenliyse Türkiye; Ankara ve İstanbul da o kadar güvenli. Herkes huzur ve güven içinde Türkiye'yi ziyaret edebilir, esnaf kardeşlerimizden alışveriş yapabilir ama maalesef birileri Türkiye'yi kötüleyerek faturayı esnafımıza ödetmeye çalışıyor. Esnafımız da inşallah onların bu duruşlarına cevabı gerektiği zaman sandıkta verir diye düşünüyorum.'

- '23 binden fazla esnafa eğitim verildi'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de ADAPTESK projesiyle 23 binden fazla esnaf ve sanatkarla TESK'in merkezi ve yerel teşkilatında görevli bin 500 yönetici ve personele eğitim imkanı sağlandığını belirterek, 'Esnaf ve sanatkarlara yönelik bir eğitim ve hizmet modeli oluşturuldu. Modelin sürdürülebilirliğinin sağlanması için de teşkilatın kurumsal kapasitesi ve kalitesi yükseltildi. 2023-2030 vizyonunu öne çıkaran strateji belgesi hazırlandı.' ifadelerini kullandı.

Mayıs ve haziranda 7 ilde gerçekleştirilen toplantılarda projeyle birçok esnaf ve sanatkara, teşkilat yöneticilerine ulaşıldığına işaret eden Palandöken, 'Onların hayatlarına dokunmuşuz. Ne mutlu ki çalışmalarımızla onları mutlu etmişiz.' dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise projenin son derece başarılı olduğunu vurgulayarak, 'Bu projenin başarılı olmasının sebeplerinden birisi de esnaf ve sanatkarların üzerinde durdukları gelenek ve yüksek kabiliyetleri.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki esnaf ve sanatkarın mesleki becerileriyle Avrupa'da iyi bilindiklerinin altını çizen Berger, projenin esas amacının esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğinin artırılması olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA