Valla Kanyonunda Kaybolduğu İddia Edilen Doktor Konuştu Açıklaması

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde Valla Kanyonuna izinsiz giren Dr. Mohaç İkbali Yaşar, üç günün ardından haber alınamayınca eşi tarafından kayıp ihbarında bulunmuş, arama kurtarma çalışmaları sürürken Cide’nin Hamitli Köyünden sağ olarak kendi imkanlarıyla çıkmıştı. Valla Kanyonundan çıkan Dr. Mohaç İkbali Yaşar, Valla Kanyonunun kendisi için müthiş bir macera olduğunu belirterek, 2,5 günün ardından kanyonu geçmeyi başardığını söyledi.

Valla Kanyonunda Kaybolduğu İddia Edilen Doktor Konuştu Açıklaması
Ankara’dan Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine gelen Muratbaşı Köyünde 12 kilometre uzunluğunda yer yer bin 300 metre derinliğinde bulunan Valla Kanyonuna izinsiz giren Dr. Mohaç İkbali Yaşar, kanyonun diğer ucu olan Cide’nin Hamitli Köyünden kendi imkanlarıyla sağ olarak çıktı. Normalde her yere yalnız gittiğini ve eşinin de bunu bilmesine rağmen merak etmesine anlam veremediğini söyleyen Dr. Mohaç İkbali Yaşar, “Benim birçok maceram ve zirvem vardır. Avrupa’da dahil birçok etkinliğe katıldım. Aslında eşimde biliyor bunu ama anlamadım. Kendisine söylemiştim de 1 hafta boyunca hiçbir yeri arama, kimseye söyleme demiştim. Kendisi 3’üncü günde her yeri arayıp insanları ayağa kaldırmış. Ben, gayet güzel ve eğlene eğlene geldim. Benim kanyondan çıkmam 2,5 gün sürdü. Buda normal aslında, çünkü tanımadığın bir kanyona giriyorsun. Ben, buraya ilk defa girdim” dedi.

Valla Kanyonunun çok güzel ve harika bir kanyon olduğunu ifade eden Dr. Mohaç İkbali Yaşar, “Adeta cennet burası. Ama tek kişi için aslında çok riskleri bulunuyor. Çünkü emniyete alan kişi yok. O yüzden tek kişi için ciddi riskler oluşturuyor. Tek kişi olunca çok da zaman kaybediyor. Çünkü ne kadar sakin olursan ol, bir anda suya kapılıp gidebiliyorsunuz. Ben, kanyonu geçerken çok fazla malzeme kaybettim. Birde her yer tehlike dolu, haritalar yanlış. Aldığım bilgiler yanlış çıktı. Haritalar ile aldığım bilgiler, kanyondakine hiç uymuyor. Anafor bölgesi bitince, arkasından en önemli anafor bölgesi başlıyor. Şelalelerin ve çağlayanların altında kazıklar var, çağlayandan ineyim derken vücudunuza kazık girecek bu sefer. Onlarca, binlerce tehlike var. Her 100 metrede bir tehlike ile karşılaşıyorsunuz. Valla Kanyonu, ciddi bir kanyon. Bence dünyanın en riskli kanyonları arasında gösterilebilir. Bu kadar zirveye çıktım, tek başına iş yaptım ama kanyonda çok çok ihtiyatlı davrandım, kanyonu adım adım geçtim. Önce kanyonda tehlikeleri gözlemledim, sonra girdim sulara. Her pınarı, har çağlayanı çok dikkatli inceleyip geçtim. Zorlandım ama benim için zorluk daha güzel bir şey. Bende bunu istiyordum. Heyecan istiyordum. Kanyonda ilerlerken hep acaba burayı geçtikten sonra başka ne var diye kendime sordum. Her bir 5 dakikada bundan sonra ne var diye merak ettim. Çok çok değişik tuzaklar gördüm. Çok keyifliydi benim için” diye konuştu.

Cide’den çıkan Dr. Mohaç İkbali Yaşar, kanyona izinsiz girdiği için jandarma ekiplerince sağlık kontrolünden geçirildikten sonra ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.
Kaynak: İHA