Türk Ve Güney Afrikalı İşadamları Johannesburg'da Buluştu

DEİK, TürkiyeAfrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Taşkın: “Güney Afrika ile iş ve ekonomi alanında ilişkilerimizi artırmalıyız” Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Yatırım Fonları Genel Müdürü Jaffer: “Güney Afrika’ya Türk yatırımcı bekliyoruz”.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeterince güçlü olmadığını belirterek “Güney Afrika ile iş ve ekonomi alanında ilişkilerimizi artırmalıyız.” dedi.

DEİK tarafından Güney Afrika’nın en kalabalık kenti Johannesburg'daki bir otelde düzenlenen ve Güney Afrika-Türkiye ekonomik ilişkilerini konu alan konferansta iki ülkeden iş adamları bir araya geldi.

Taşkın, konferansta yaptığı konuşmada, Güney Afrika ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin arzulanan seviyede olmadığına işaret ederek, “Güney Afrika ile iş ve ekonomi alanında ilişkilerimizi artırmalıyız. Türkiye’de önde gelen tekstil, inşaat, yapı malzemeleri, makine, altyapı ve üstyapı, tarım ve birçok alanda Güney Afrika ile ticari ve yatırım alanlarında iş birliği yapabiliriz.” diye konuştu.

Güney Afrika’nın Afrika kıtasında lokomotif ekonomilerinden olduğunu ifade eden Taşkın, “Güney Afrika, Türkiye için Sahra Altı ülkeler arasında en fazla ticaret yaptığımız ülke ve Sahra altında yapılan ticaretin yaklaşık yüzde 40’ını Güney Afrika oluşturmakta. Güney Afrika ve Türkiye bulundukları bölgelerde güçlü ekonomilere sahip ve önde olan iki ülke.” ifadelerini kullandı.

Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Yatırım Fonları Genel Müdürü Sadick Jaffer da iki ülke arasında ticari ve yatırım alanlarında daha çok ilişkiye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “Güney Afrika’ya Türk yatırımcı bekliyoruz.Güney Afrika, çevre ülkeler Zambiya, Zimbabwe, Botswana, Mozambik, Namibya için de anahtar konumunda.” şeklinde konuştu.

Güney Afrika'nın 1994'te bağımsız ve güçlü demokrasiye geçtiğini anımsatan Jaffer, “Güney Afrika’da sanayi alanında her geçen sene daha da güçlü yatırımlar yapıyoruz. Ülkede petrol az olduğundan, enerji alanında gaz ve kömüre yönelik yatırımlara önem veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji alanında yatırımlarımız artacak.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA