'Kuyumcular, KKDF Muafiyetinden Memnun'

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı İşler: 'Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu muafiyeti, zaten zor bir süreçten çıkmakta olan Türk kuyumculuk sektörüne ilaç gibi gelecek' 'Fon muafiyeti nedeniyle altın takıda dünyada önemli bir noktada bulunan kuyumculuk sektörü, kıymetli taşlara getirilen KKDF'nin sıfırlanmasıyla mücevher alanında da adından söz ettirmeye başlayacak' 'Bu muafiyetle sektör hem iç piyasada hem ihracatta daha rahat hareket edecek, çarklar daha hızlı işleyecek. Bu gelişmeler de nihai tüketiciye ve fiyatlara doğal olarak olumlu yansıyacak'

EDA TOPCU - İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Norayr İşler, 'Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) muafiyeti, zaten zor bir süreçten çıkmakta olan Türk kuyumculuk sektörüne ilaç gibi gelecek.' dedi.

Resmi Gazete'de 29 Temmuz'da yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 2'nci maddesinde belirlenen kıymetli taşların Borsa İstanbul AŞ'de işlem görmek üzere kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında KKDF kesintisi oranı yüzde 0 olarak tespit edildi.

Söz konusu karara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İşler, taş ticaretini olumsuz etkileyen bu kesintinin sıfırlanmasının sektörde doping etkisi oluşturacağını söyledi. İşler, Bakanlar Kurulu'nun, KKDF kesintisi hakkındaki kararının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğine işaret ederek, kararda emeği geçen herkese sektör adına teşekkür etti.

Kıymetli taşların Borsa İstanbul AŞ'de işlem görmek üzere ithalatında KKDF'nin kaldırılmış olmasının kuyumculuk sektöründe memnuniyetle karşılandığını belirten İşler, şunları kaydetti:

'KKDF ve Gümrük İdaresi'ndeki tereddütlü ve farklı görüş ve uygulamalar nedeniyle sektörün büyük zarar gördü. Kuyumculuk sektörü olarak yaklaşık 6 aydır kıymetli taşların ithalinde KKDF'nin kaldırılmasını istiyorduk. Nihayet bu talebimiz olumlu sonuçlandı. Gümrük İdaresi'ndeki tereddütlü uygulamalar ve görüş farklılığından dolayı sektör firmalarımız, 30 milyon liraya yakın KKDF kesintisi cezasıyla karşı karşıya kalmıştı. KKDF'den dolayı Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'na geçen yıl 80 milyon dolarlık kayıtlı elmas (kıymetli taş) girişi olmasına rağmen bu rakam bu yıl, ne yazık ki 17 milyon dolara kadar düşmüştü.

Ayrıca, KKDF ceza baskısı altında olan sektörümüzde belirsizlikler nedeniyle taş ithalatı durma noktasına gelmiş, işten çıkarmalar artmıştır. Hükümetimiz, KKDF düzenlemesiyle sesimize kulak vermiş, mücevher sektörünün gelişmesini önüne set gibi duran çok önemli bir çalışmaya imza atmıştır. KKDF muafiyeti, zaten zor bir süreçten çıkmakta olan Türk kuyumculuk sektörüne ilaç gibi gelecektir.'

-'KKDF nedeniyle piyasalar kilitlenmişti'

Norayr İşler, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'na üye olan 200'e yakın kuyumcu firmasının, mevcut mevzuat hükümleriyle ve Gümrük İdaresi'nin KKDF vergi muafiyetlerinden yararlanabileceği belirtilen resmi yazılara istinaden yapmış olduğu işlemler nedeniyle astronomik cezalarla karşı karşıya kaldığını anlattı.

Hükümetten geriye dönük cezaların ödenmemesi noktasında destek beklediklerini bildiren İşler, yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle Gümrük İdaresi tarafından ithalat yapan firmalara, geçmişe dönük 30 milyon lirayı bulan KKDF ceza faturaları çıkarmasının sektörde şok etkisi yarattığına dikkati çekti.

'Özetle, sektör, devletin resmi beyanlarına uyarak yaptığı ticaret nedeniyle cezalandırılmıştır. Biz, bu konuyu da hükümet yetkililerine ilettik. KKDF konusunda geçmişe dönük cezalarla ilgili resmi kurumların farklı zamanlardaki farklı görüş ve uygulamalarının cezasının sektörün çekmesini doğru bulmuyoruz. Bu konuda da hükümet yetkililerimizden destek bekliyoruz.' ifadelerini kullanan İşler, bu cezaya maruz kalan firmaların da 2 Ağustos'a kadar dava açması gerektiğini anımsattı.

Bu muafiyetle kuyumcuların, dünyadaki rakipleriyle aynı fiyat ve kalitede ham madde temin etme şansı yakalayacağını belirten İşler, şu değerlendirmelerde bulundu:

'KKDF muafiyeti nedeniyle girdi fiyatları azaldığı için firmalar, geliştirdikleri ürün ve koleksiyonları tüketicilere daha uygun bir fiyatla sunacak. Fon muafiyeti nedeniyle altın takıda dünyada önemli bir noktada bulunan kuyumculuk sektörü, kıymetli taşlara getirilen KKDF'nin sıfırlanmasıyla mücevher alanında da adından söz ettirmeye başlayacak. KKDF nedeniyle piyasalar kilitlenmişti. Bu muafiyetle sektör hem iç piyasada hem ihracatta daha rahat hareket edecek, çarklar daha hızlı işleyecek. Bu gelişmeler de nihai tüketiciye ve fiyatlara doğal olarak olumlu yansıyacak.

Aynı zamanda, KKDF muafiyeti, Türkiye'de olmayan bir sektörün, taş kesim alanının da doğmasının, oluşmasının önünü açacak. Taş kesim atölyelerinin kurulmasıyla, sektör daha uygun maliyetlerle ham madde temini imkanı bulmuş olacak. Bu da binlerce, on binlerce yeni istihdam anlamına geliyor.'

Kaynak: AA