Kavak'ta Çiftçilere 'Tane Kaybı' Uyarısı

Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, operatör belgesi olmayan biçerdöverlere hububat hasadı yaptırılmaması uyarısında bulundu.

Çiftçilerin hasat sırasında biçerdöverin biçtiği alanı kontrol ederek tane dökülmesinde operatörü uyarması gerektiğini belirten Aslankaya, tane kaybının çiftçinin yanı sıra ülke ekonomisine de zararı olduğunu söyledi.

Zamansız hasat, operatörün biçerdöver kursuna katılmamış olması, biçerdöverlerin yüksek ilerleme hızında çalıştırılması ve biçerdöverlerin her tarla için yeniden ayar yapılmamasının da tane kaybına neden olduğunu dile getiren Aslankaya, şunları kaydetti:

'İlçemizde buğday hasadı başladı. Çiftçilerimiz, tahılı hasattan, depolamaya kadar dikkatli olmalı. Hasat sırasında biçerdöverin arkasından dökülen sapları ve sapları mutlaka kontrol etmelidir. Dökülen tanelerin fazla olduğunu gördüklerinde biçerdöver operatörlerini uyarsınlar. Ziraat Odası Başkanlığı olarak tane kaybının sıfıra düşmesini istiyoruz. Hasat edilen tahıl nemli ise mutlaka kurutulmalı ve daha sonra depolanmalı.'

Aslankaya, her hangi bir olumsuzluk karşısında çiftçilerin tarım kuruluşlarını haberdar etmesini istedi.

Kavak'ta 2017 yılı içerisinde 110 bin dekar ekili alanda hububat hasadı yapılacağı öğrenildi.

Kaynak: AA