İSTKA, 100 Yerli Teknoloji Şirketini ABD'ye Gönderiyor

İstanbul Kalkınma Ajansı ve İTÜ iş birliğiyle hayata geçirilen INNOGATE Projesi kapsamında 100 yerli teknoloji şirketi 2 yıl içerisinde ABD'ye gönderilecek İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Şahin: 'Bu projeyle teknoloji firmalarının ABD pazarına girişi ve yerli ürünlerin yurt dışına satışı desteklenecek. ABD'nin bu alandaki bilgi birikimi Türkiye'ye taşınacak' 'Proje ile Türkiye'den dünya çapında teknoloji markaları çıkarmayı ve İstanbul'u teknoloji ve inovasyon alanında bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz'

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), 100 yerli teknoloji firmasını ülkeye yatırım çekebilmeleri amacıyla ABD'ye gönderecek. Burada danışmanlık hizmeti de alacak şirketler üretimi ve Ar-Ge'yi Türkiye'de yapacak.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 6'ncı güdümlü projesi 'INNOGATE: İnovatif Teknoloji Firmalarının Uluslararası Pazara Girişini Hızlandırma ve Rekabet Altyapılarını Destekleme Programı' İTÜ'nün Ayazağa Yerleşkesi'nde tanıtıldı.

İTÜ ARI Teknokent iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, 100 yerli teknoloji firması başta ABD olmak üzere diğer pazarlara rahat girebilmeleri ve Türkiye'ye yatırım çekebilmeleri amacıyla 2 yıl içerisinde ABD'ye gönderilecek.

Bu ülkede hedef pazar ABD'ye yönelik danışmanlık eğitimi alacak şirketlere kurulacak Teknoloji Üretim Merkezi aracılığıyla ürün geliştirme için teknolojik altyapı sağlanacak.

Firmalar, ABD'de kurulacak yönetim ofisi ile potansiyel müşteriler, yatırımcılar ve diğer girişimcilerle buluşturulacak. Proje bitiminde İTÜ ARI Teknokent bünyesinde bir girişimcilik fonu da kurulacak.

Proje kapsamında şirketlerin Ar-Ge ve üretim merkezi Türkiye olacak ve ülke ihracatına olumlu katkıda bulunulacak.

- 'Dünya markası çıkarmayı hedefliyoruz'

Tanıtım etkinliğinde konuşan İstanbul Valisi ve İSTKA yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, ajansın ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere her alanda İstanbul için çalıştığını belirterek, 700'ü aşkın projeyi desteklediklerini ve binlerce kişinin katıldığı uygulamalı eğitimler verdiklerini söyledi.

İSTKA'nın üniversiteleri ve özel sektörü de destekleyen toplam 55 milyon lira maliyetli 5 ayrı güdümlü projeye destek verdiğine değinen Şahin, 2017 yılı içinde birçok güdümlü projeyi daha destekleyeceklerini aktardı.

Şahin, bu çalışmaların amacının; 'katma değeri yüksek projelerle bilim ve teknoloji alanında İstanbul'u dünya ile rekabet eden bir şehir haline getirmek' olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

'Bu projeyle teknoloji firmalarının ABD pazarına girişi ve yerli ürünlerin yurt dışına satışı desteklenecek. ABD'nin bu alandaki bilgi birikimi Türkiye'ye taşınacak. Teknopark İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark ve YTÜ Teknopark'ın da ortaklığıyla tasarlanan projeyle, Türkiye'den dünya çapında teknoloji markaları çıkarmayı ve İstanbul'u teknoloji ve inovasyon alanında bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi alanında yer almak için bugün imza attığımız projeler büyük önem taşıyacaktır.'

- 'Bu proje bir model'

Şahin, projenin başlıca amaçları arasında İstanbul’da konumlanan teknoloji firmalarının ABD pazarına girişini desteklemek, bu çerçevede yerli ürünlerin yurt dışı pazarda güçlenmesini sağlamak ve ABD'deki girişimcilik birikimini Türkiye'ye transfer etmek bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

'Hem bir küresel rekabet stratejisi hem bir risk sermayesi oluşturulması hedefi, hem de dünya çapındaki örnekler baz alınarak tasarlanan bir teknoloji üretim merkezi içeren bu projenin model niteliğinde olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bu projeyle İstanbul, sadece Türkiye’nin değil, tüm bölge ülkelerinden firmaların ABD pazarına açılmayı düşünmeden önce istifade etmeyi planlayacağı uluslararası bir cazibe merkezine dönüşecektir.'

Konuşma sonrası projenin imza töreni gerçekleştirildi.

Etkinliğe Şahin'in yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da katıldı.
Kaynak: AA