İsrail'in Mescid-İ Aksa'da Geri Adım Atması

Batı Şeria'nın Nablus kentinde bir araya gelen Filistinliler, İsrail'in Mescidi Aksa'ya yönelik uygulamalarını kaldırmasını kutladı.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamaları ve kısıtlamalarına son vermesi dolayısıyla Batı Şeria'da kutlama düzenlendi.

Fetih Hareketi'nin çağrısıyla Nablus kentinde bir araya gelen Filistinliler, İsrail'in Mescid-i Aksa'da geri adım atmasını kutladı. Aralarında çocukların da olduğu çok sayıda Filistinli, kutlamaya bayraklarla katıldı.

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, kutlama töreninde yaptığı konuşmada, Kudüs halkının Aksa'nın kapılarındaki direnişiyle elde ettiği başarının Kudüslüler ve Filistinlilerin hakkı olduğunu söyledi.

Alul, İsrail'in son uygulamaları karşısında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın hikmetli duruşu ile tüm Filistin halkının ve gruplarının büyük bir direniş sergilediğini belirtti.

Filistinlilerin, işgal güçlerinin istemediği barış hakkında konuşmaktan yorulduğunu dile getiren Alul, son yaşananların bu durumun değişmesi ve Filistinlilerin bir araya gelmesi için bir fırsat olabileceğini ifade etti.

- İki haftada neler yaşandı?

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Dedektörlerin yerleştirildiği günden itibaren Aksa'nın kapılarında toplanıp namazlarını burada eda eden Filistinliler, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kaldı.

Tepkilerin giderek büyümesinin ardından İsrail Güvenlik Kabinesi'nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırıldı.

Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine 27 Temmuz Perşembe günü ikindi namazı için Harem-i Şerif'e girdi.
Kaynak: AA