İran'da 1'İnci Tebriz Film Festivali

İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde düzenlenen festivalde 42 film 17 dalda yarışacak.

İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde bu yıl birincisi düzenlenen Tebriz Film Festivali, 'Azerbaycan sinemasında yenilikçi bir akım' sloganıyla başladı.

Tebriz kentinin sinema kompleksinde başlayan film festivalinde, öykü, belgesel, deneme ve animasyon alanlarında 42 film 17 dalda yarışacak.

Festival yetkililerinden Emir Murtezevi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bu festivalle, İran Azerbaycan'ı sinemasında, Tebriz merkezli yenilikçi bir akım doğuyor.' dedi.

Tebriz Film Festivali'nin bu yıl eyalet bazında başladığını belirten Murtezevi, 'Dünyanın birçok yerinde şehir isimleriyle ünlenen film festivallerinde olduğu gibi, bu festivalin de Tebriz adıyla devam etmesini umuyorum. Gelecek yıllarda bu festivalin alanını genişletmeyi hedefliyoruz.' diye konuştu.

Murtezevi, serbest konulu oluşunun festivali diğerlerinden farklı kıldığına dikkati çekerek, 'Bu serbestlik, keşfedilmemiş yeni yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.' ifadelerini kullandı.

- Azeri Türkçesi filmlerde artış

Azeri Türkçesi olarak yapılan filmlerin sayısında son yıllarda artış yaşandığına da değinen Murtezevi, 'Ancak, filmlerde Türk edebiyatı alanında arzu edilen olgunluğa henüz ulaşmış değiliz ve bu durum, yapılan filmlerin istenilen duyguyu izleyiciye aktaramamasına yol açıyor.' dedi.

Murtezevi, yarışacak filmlerin yanı sıra Azerbaycan sinemasından kesitler, dünya sinemasından seçmeler ve İranlı ünlü yönetmen Abbas Kiyarustemi anısına sinevizyon gösteriminin de festival kapsamında yer alacağını belirtti.

Bugün başlayan 1'inci Tebriz Film Festivali, 6 Ağustos'a kadar devam edecek.
Kaynak: AA