İLBANK, DOKAP İle Bölgede Kalkınma Hedefliyor

İLBANK'ın, Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında 9 ilde ekonomik kalkınma ve sosyal gelişimin hızlandırılmasına yönelik çalışmalara başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankasının (İLBANK) Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Tokat ve Samsun'da, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişimin hızlandırılmasına yönelik çalışmalara başlandı.

İLBANK'tan yapılan açıklamaya göre, İLKBANK'ın yerel yönetimlerin ihtiyaçlarını karşılayarak, şehir yaşamının modernleşmesi ve kolaylaşması için yaptığı yatırımları artarak devam ediyor.

DOKAP kapsamındaki illerin her türlü temel alt ve üst yapı ihtiyaçlarının karşılanması için imzalanan teknik işbirliği protokolü kapsamında Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Tokat ve Samsun'da ekonomik kalkınma ve sosyal gelişimin hızlandırılmasına yönelik çalışmalara başlandı.

Protokol uyarınca Doğu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamındaki projeler esas alınarak, DOKAP bölgesinde harita, jeolojik-jeoteknik etüt, imar planı, alan yönetimi planı, kentsel alt yapı-üst yapı hizmetler, kentsel tasarım ve peyzaj projelerine yönelik teknik hizmetlerin İLBANK tarafından yaptırılması öngörülüyor.

- Yeşil Yol Projesi

Turizm Master Planı çalışmaları içerisinde yer alan 'Yeşil Yol Projesi' ile Karadeniz'deki 9 ilin yaylaları birbirine bağlanacak. Toplam yatırım planı 700 milyon lira ve 2 bin 644 kilometrelik bir güzergahı kapsayan proje tamamlandığında, bölgenin sosyo-ekonomik yapısına ve turizm faaliyetlerine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

Ayrıca, bölgenin sahip olduğu turizm potansiyeli değerlendirilerek, bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması anlamında öncelikle DOKAP kapsamındaki illerde Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiş 33 turizm merkezi ve 5 Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde çalışmalar yürütülüyor.

Turizm merkezleri arasında Giresun'da bulunan Bulancak Bektaş Yaylası, Kümbet Yaylası, Yavuz Kemal Yaylası, Samsun Vezirköprü, Trabzon Maçka Şolma ile Gümüşhane Süleymaniye Kış Sporları tesisi yer alırken, Kültür ve Turizm Bakanlığından ön izni alınan 5 turizm merkezi ile bir Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde Nazım İmar Planları ile bir Uygulama İmar Planının yaptırılması çalışmalarına başlandı.

Projelerin gerçekleştirilmesi aşamasında şehirlerin doğal dokusu ve su kaynaklarının korunarak sürdürülebilirliğinin sağlanması, bütüncül ve istikrarlı kalkınmasının hızlandırılması büyük önem taşıyor.
Kaynak: AA