Bulgaristan Başbakanı Borisov Makedonya'da

Makedonya Başbakanı Zaev: 'Makedonya ve Bulgaristan tarihi bir adım attı. Birlikte geçmişi geleceğin temeli olarak kullanarak iki ülke ile Balkan bölgesi için istikrar ve gelişim yolunu açtık' Bulgaristan Başbakanı Borisov: 'İlk kez olup olmadığını bilmiyorum ama iki ülke arasında aracı olmadan, yönlendirme olmadan barışa, dostluğa ve iyi komşuluğa ulaşıldı. Bununla Balkan gençliğinin bilgi rekabetini arttırmaya, böylece güçlü ve bağımsız olmasına karar verdik'

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, 'Makedonya ve Bulgaristan tarihi bir adım attı. Birlikte geçmişi geleceğin temeli olarak kullanarak iki ülke ile Balkan bölgesi için istikrar ve gelişim yolunu açtık.' dedi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, resmi ziyaret için bulunduğu Makedonya'nın başkenti Üsküp'te mevkidaşı Zoran Zaev ile bir araya geldi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki başbakan Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Anlaşması imzaladı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Zaev, imzalanan anlaşmanın siyasi irade ve Avrupa'nın geleceğinin bulunduğu bir yerde sorunların çözülebileceğini gösterdiğini ifade etti.

Anlaşmanın bölge ve ötesine iş birliği fikri, örneği ve modeli oluşturması temennisinde bulunan Zaev, 'Makedonya ve Bulgaristan tarihi bir adım attı. Birlikte geçmişi geleceğin temeli olarak kullanarak iki ülke ile Balkan bölgesi için istikrar ve gelişim yolunu açtık.' diye konuştu.

Anlaşma ile her iki ülkenin hükümetlerinin de vatandaşları için sorumluluk gösterdiğini vurgulayan Zaev, anlaşmanın iki ülkenin de ekonomik gelişimine açık imkanlar sağladığını dile getirdi.

Zaev, 'İkili ve bölgesel iş birliği ile iyi komşuluk tüm Güneydoğu Avrupa'nın perspektifidir. Bölgenin yeri Avrupa'dır. Makedonya da Avrupa'nın bir parçasıdır.' dedi.

- 'İleri bakmaya karar verdik'

Muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği'nin (VMRO-DPMNE) Makedonya'nın tarihine zarar verdiği gerekçesiyle anlaşmaya karşı çıktığı yönündeki soruya Bulgaristan Başbakanı Borisov, anlaşmanın her iki ülkenin iyiliğine olduğunu belirterek, muhalefete imzalanan anlaşmaya destek vermesi çağrısında bulundu.

Eleştirilerin her zaman olacağını, bunun demokrasinin bir parçası olduğunu söyleyen Borisov, 'İlk kez olup olmadığını bilmiyorum ama iki ülke arasında aracı olmadan, yönlendirme olmadan barışa, dostluğa ve iyi komşuluğa ulaşıldı. Bununla Balkan gençliğinin bilgi rekabetini arttırmaya, böylece güçlü ve bağımsız olmasına karar verdik. 'Ardına bakarsan düşersin' sözü tesadüfen söylenmemiş, işte bu yüzden biz ileri bakmaya karar verdik.' ifadelerini kullandı.

Makedonca ve Bulgarca imzalanan anlaşma Makedonya'nın Avrupa-Atlantik hedeflerinin Bulgaristan tarafından desteklenmesi, ikili ve çok yönlü iş birliği, ulaşım bağlantılarının iyileştirilmesi, gümrük ve sınır formalitelerinin kolaylaştırılması, bölgesel ve sınır ötesi altyapı projeleri için fon tahsisi, her iki ülke vatandaşları arasındaki temasların kolaylaştırması gibi birçok alanı kapsıyor.

Borisov, beraberindeki heyetle başkent Üsküp'teki resmi temaslarına yarın da devam edecek.
Kaynak: AA