UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 11 Alan Daha Eklendi

Polonya'da toplanan UNESCO Dünya Miras Komitesi, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı'nın aralarında bulunduğu 11 yeri daha koruma altına aldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) bağlı Dünya Miras Komitesi, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı'nın da aralarında yer aldığı dünyanın çeşitli bölgelerinden 11 kültürel alanı daha Dünya Mirası Listesi'ne ekledi.

UNESCO'nun resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Polonya'nın Krakov kentinde toplanan Dünya Miras Komitesi'nin 41. Genel Kurulu'nda Danimarka, Fransa, Almanya, İran, Polonya, Rusya, Japonya, Brezilya, Türkiye ve İngiltere ile Hırvatistan-İtalya-Karadağ'dan 11 kültürel alan Dünya Mirası Listesi'ne eklenerek koruma altına alındı.

Miras listesine giren yerlerin isimleri şöyle:

'Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı, İran'ın tarihi Yezd kenti, Japonya'daki kadınların girmesine izin verilmeyen Okinoşima adası ve Munakata bölgesindeki ilgili sit alanlarının toplamı, Polonya'daki Tarnowskie Gory kurşun-gümüş-çinko maden ocağı, Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Sviyazhsk adasındaki Assumption Katedrali ve Manastırı, Almanya'da bulunan Svabya Alpleri'ndeki buz devri sanatlarıyla ünlü mağaralar, Fransız Polinezyası'ndaki Ra’iatea adasındaki Taputapuatea bölgesi, Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'daki Kujataa yarı arktik tarım alanı, Hırvatistan, İtalya ve Karadağ sınırındaki bölgeye dağılmış 15 farklı istihkamdan oluşan Stato da Terra askeri bölgesi, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Valongo Wharf Arkeolojik Alanı ve İngiltere'nin Lake District bölgesi.'

UNESCODünya Mirası Komitesi 41. Genel Kurulu, Polonya’nın evsahipliğinde 2 Temmuz'da başlamıştı. Genel kurulun çalışmaları, Krakow'daki Uluslararası Kültür Merkezi'nin kurucusu ve direktörü Jacek Purchla liderliğinde 12 Temmuz'a kadar devam edecek.

Bu kurulda, Hindistan'ın tarihi Ahmedabad şehri, Çin'in tarihi yerleşim yerlerinden Kulangsu adası, Kamboçya'daki 6. ve 7. yüzyıldan kalma Sambor Prei Kuk tapınak bölgesi, Angola'daki eski Kongo Krallığı'nın başkenti Mbanza Kongo kenti, Eritre'nin başkenti Asmara ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Khomani kültürel alanı dün Dünya Mirası Listesi'ne eklenmişti.

Komite önceki gün de 3 doğal alanı Dünya Mirası Listesi'ne eklemiş, listede yer alan bir bölgenin de genişletildiğini duyurmuştu. Arjantin'deki Los Alerces Doğal Yaşam Parkı, Çin'deki Çinghay Hoh Şil Platosu, Rusya ve Moğolistan arasında yer alan Dauria bölgesi listeye eklenen doğal alanlar olmuştu.
Kaynak: AA