'NATO Askerlerinin Artması Ülkedeki Durumu Kötüye Sürekler'

Hizbi İslami Partisi lideri Hikmetyar: 'NATO'nun Afganistan'a ilave asker göndermesi halkımızın sorununu çözmez' 'Hiçbir ülkenin Afganistan'ın içişlerine müdahale etmesini istemiyoruz'.

Afganistan'daki Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar, NATO'nun Afganistan'a ilave asker göndermesinin halkın sorununu çözmeyeceğini savundu.

Hikmetyar, başkent Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki NATO askerlerinin sayısının artmasının Afganistan'daki durumu kötüleştireceğini belirtti.

NATO'nun asker gönderme kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini kaydeden Hikmetyar, Afganistan hükümetinin de bu konuda duyarlı olmasını istediklerini belirtti.

Hikmetyar, 'NATO'nun Afganistan'a ilave asker göndermesi halkımızın sorununu çözmez. Hiçbir ülkenin Afganistan'ın içişlerine müdahale etmesini istemiyoruz.' dedi.

Gülbeddin Hikmetyar ayrıca, Afganistan'ın komşularıyla ilişkilerini daha da güçlendirmek istediğini dile getirdi.

- 'NATO Afganistan'daki geçmişinden ders almalı'

Hikmetyar, NATO'nun 160 bin askeriyle Afganistan'daki savaşı bitiremediğini ve bu nedenle geçmişinden ders alması gerektiğini söyledi. Hikmetyar, NATO'nun Afganistan'daki görevinde başarısız olduğunu da savundu.

NATO kuvvetleri bir süre önce Afganistan'a yeniden asker göndereceklerini açıklamıştı.

- Barış anlaşması

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami Partisi lideri Hikmetyar arasında geçen sene barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri arasında Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir yerleşke yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Hizb-i İslami Partisi, Afganistan'da 14 yıldır hükümete karşı savaşıyordu.
Kaynak: AA