Macaristan'dan Avusturya'ya Vişegrad Grubu Tepkisi

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: 'Bazı Batı Avrupalı siyasilerin Vişegrad Grubunu bölmeye yönelik niyetlerini uzun süredir biliyoruz. Vişegrad dörtlüsünü bölmeye yönelik çabalar başarılı olmayacak'

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avusturya Başbakanı Christian Kern'in, Vişegrad Grubu ülkelerinin (Polonya, Macaristan, Çekya ve Slovakya) ikiye ayrıldığı şeklindeki açıklamalarına tepki göstererek, ''Vişegrad dörtlüsünü bölemeyecekler.'' dedi.

Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Avusturya Başbakanı Kern'in, ''Yakın geçmişte Çek ve Slovak ortaklarımızla yaptığım görüşmede Vişegrad dörtlüsünün bölünmüş olduğunu hissettim. Bir tarafta Çekler ve Slovaklar diğer tarafta ise Macarlar ve Polonyalılar. Polonya'yı ve Macaristan'ı dayanışmaya çağırmaya çalıştık ama herhangi bir sonuç elde edemedik.'' şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

Avrupa Birliği (AB) içinde Vişegrad Grubunun etkili ve sıkı ilişkilere sahip olduğunu, Kern'in hoşuna gitse de gitmese de bunun böyle kalacağını belirten Szijjarto, ''Bazı Batı Avrupalı siyasilerin Vişegrad Grubunu bölmeye yönelik niyetlerini uzun süredir biliyoruz. Vişegrad dörtlüsünü bölmeye yönelik çabalar başarılı olmayacak.'' şeklinde konuştu.

Avusturya'da yaklaşan seçimler dolayısıyla Başbakan Kern'in gerildiğini öne süren Szijjarto, ülkesinin Avusturya'da düzenlenecek seçim kampanyasına alet edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA