Karkamış Arkeopark 2018'De Ziyarete Açılacak

GAZİANTEP – Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Karkamış Antik Kenti Arkeoparkı’nı, 12 Mayıs 2018’de törenle ziyarete açacaklarını söyledi.

Karkamış Arkeopark 2018'De Ziyarete Açılacak
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış Antin Kenti’nde gerçekleştirilen kazılar için basın toplantısı düzenledi.

Bakan Avcı, Gaziantep temasları kapsamında MÖ 13. yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getirmiş olan Karkamış Antik Kenti ve kazılarına ilişkin brifing aldı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nikolo Marcetti’nin Karkamış Antik Kenti kazıları ve Arkeopark’a ilişkin sunumunu izleyen Avcı, Gaziantep’te tarihle, kültürle, sanatla dolu bir gün yaşadıklarını söyledi.

Avcı, Karkamış Antik Kenti Arkeoparkı’nı, mevsim koşulları ve kazı ekibinin önerileri doğrultusunda 12 Mayıs 2018’de törenle ziyarete açacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ben şimdiden Karkamış Arkeoparkı’nın dünya kültürüne hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu bir dünya ve insanlık mirası. İnsanlık mirasına nasıl sahip çıkılacağını, bu mirasın, ait olduğu topraklarda nasıl daha güzel olduğunu bu parkta inşallah tüm dünyaya göstermiş olacağız" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin de belediyenin kazı çalışmalarına her türlü desteği verdiğini söyledi.

Karkamış ekibi için kazıevi ve arkeolojik araştırma merkezinin inşaasını tamamladıklarını belirten Şahin, Karkamış Arkeopark’ının 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde uluslararası ziyaretlere açacaklarını kaydetti.



Karkamış’ta bir saray keşfedildi

Dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların yedinci sezonu Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlanmak üzere. 2017 yılı buluntuları içerisinde en önemlileri, MÖ. 13. yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getirmiş olan Karkamış’ta bir saray keşfedildi. Bu binada bulunan onlarca mühür baskısı Hitit Sarayı hakkında emsalsiz detaylar sağlamaktadır. Ayrıca Demir Çağı’ndan olağanüstü eserler, mezarlar ve mühürler bu sene ortaya çıkarıldı.

Yeni Türk-İtalyan projesi

Ortak bir Türk-İtalyan Arkeoloji Kurulu, Gaziantep bölgesinde, Bolonya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicol Marchetti yönetiminde 2003’ten bu yana faaliyet gösterdi. Biri Tilmen Höyük’te (2007) ve biri de Taşlı Geçit Höyük’te (2010) olmak üzere, İslahiye İlçesi’nde iki arkeoloji ve çevre parkı tamamlanarak halka açıldı.

Bolonya, Gaziantep ve İstanbul Üniversiteleri tarafından, birçok diğer katılımcı ile birlikte oluşturulan yeni bir proje, Bakanlar Kurulu’nca 2011 Mayıs ayında onaylandı ve ilk yedi sezon çalışmalar 2011-2017 boyunca Prof. Dr. Nicolo Marchetti (Bolonya Üniversitesi) başkanlığında, Yrd. Doç. Hasan Peker (İstanbul Üniversitesi) Başkan Yardımcılığında, Prof. Dr. Refik Duru, Prof. Dr. Belkıs Dinçol ve Prof. Dr. Mustafa Özakça’an bilimsel danışmanlığında gerçekleştirildi.

Bu sitin 1920’de askeri bir karakol oluşundan bu yana bir daha araştırılmaması ve ziyaret edilememesinden sonra, arkeoloji çevreleri ve ilgili halkın hemen hemen bir yüzyıl boyunca beklemekte olduğu bir etkinlikti. Ortak proje araştırma, koruma ve sunuma bütünsel bir yaklaşım göstermektedir.

Tunç, Demir Çağı ve Roma Dönemi kent düzeninin kapsamlı olarak incelenmesi ve turistik gelişim de dikkate alınarak, aynı zamanda kalıntıların korunmasını öngörmektedir.
Kaynak: İHA