DEAŞ'ın Son Kalesi 'Eski Musul'daki' Büyük Yıkım

Dar ve kadim yapılara sahip Eski Musul'un bazı mahallelerinde halihazırda çatışmalar sürüyor AA ekibi, Dicle Nehri'nin hemen kıyısında yer alan ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği Eski Musul'un kurtarılan ve çatışmaların devam ettiği mahallelerine girerek büyük yıkımı görüntüledi Sokak sokak ilerleyen güvenlik güçlerinin evlerin bodrum katlarına sığınan ailelere 'neden kaçmadıkları' yönünde sorular sorarak, DEAŞ militanı muamelesi yaptığı belirtiliyor Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli Tümgeneral Sadi, Irak güçlerinin Dicle Nehri kıyısına ulaşmak üzere olduğunu, aralarındaki mesafenin 180 metreye kadar düştüğünü söyledi.

İDRİS OKUDUCU - Musul'un batı yakasında terör örgütü DEAŞ militanları ve Irak ordusu arasındaki çatışmalar yer yer devam ederken, kurtarılan bölgelerdeki 'büyük yıkım' ise dikkati çekiyor.

Irak güçleri, yaklaşık 6 ay süren operasyonun ardından DEAŞ'ın son kalesi olan Musul'un batı yakasının büyük bir kısmını geri aldı. Ancak dar ve kadim yapılara sahip Eski Musul'un bazı mahallelerinde halihazırda çatışmalar sürüyor.

AA ekibi, Dicle Nehri'nin hemen kıyısında yer alan ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği Eski Musul'un kurtarılan ve çatışmaların devam ettiği mahallelerine girerek büyük yıkımı görüntüledi. Çatışma, patlama ve hava saldırılarından dolayı hayalet kente dönüşen Eski Musul'da, hemen hemen tüm evler yıkılmış veya zarar görmüş durumda.

- Bölgeden ağır kokular yükseliyor

Söz konusu bölge daha çok dar sokaklara sahip olduğu için araçlarla rahat hareket edilemiyor. Enkazların yolları kapattığı bölge adeta bir harabeyi andırıyor. Yollar ve altyapıdan eser kalmadığı gibi kurtarılan mahallelerde sivilleri görmek de mümkün değil.

Enkazların altındaki 'DEAŞ militanı mı sivil mi' oldukları tespit edilemeyen cesetler rahatlıkla görülebiliyor. Uzun süre enkaz altında kaldığı düşünülen cesetler sebebiyle bölgede ağır bir koku hakim.

- Kaçan sivillere DEAŞ militanı muamelesi

Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, DEAŞ'ın elinde tuttuğu Eski Musul'da 20 bin sivil evlerinde mahsur kaldı.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana evlerinde mahsur kalan siviller çok zor şartlar altında gıda ve temiz su ihtiyaçlarını temin ediyor.

Öte yandan sivillerin karşılaştığı sorunlar bununla da sınırlı kalmıyor. Sokak sokak ilerleyen güvenlik güçlerinin evlerin bodrum katlarına sığınan ailelere 'neden kaçmadıkları' yönünde sorular sorarak, DEAŞ militanı muamelesi yaptığı belirtiliyor.

Kurtarılan aileler, genellikle camilerde toplatıldıktan sonra kadın ve erkekler şeklinde iki gruba ayrılarak, soruşturmaya tabi tutuluyor. Ayakta durmakta zorluk çeken erkekleri, yüzü maskeli Irak güçleri, 'yüzleri duvara dönük bir şekilde diz çöktürerek' sorguya alıyor. Güvenlik güçlerinin 'militanların sivil kılığında' kurtarılmış bölgelere sızmasından şüphelendiği için bu uygulamayı yaptığı ifade ediliyor.

Kadınlara da aynı şekilde 'eşleriyle ilgili ve neden şu ana kadar evlerinde kaldıklarına' dair sorular yöneltiliyor.

- Kamplara yerleşmek istemiyorlar

Musul'dan kaçan siviller için kentin güvenli bölgelerine yaklaşık 12 sığınmacı kampı kuruldu. Batı yakasındaki siviller için kent merkezinden yaklaşık 30 kilometre mesafede yer alan Hammam el- Alil ve Kayyara kasabalarında kurulan sığınmacı kampları mevcut.

Hava sıcaklıklarının 50 dereceyi aştığı çadır kamplarda yaşamak sığınmacıları oldukça zorluyor. Musullular, elektriğin sıklıkla kesildiği kamplarda yaşamak yerine tamamen kurtarılmış doğu yakasındaki yakınlarının yanına gitmeyi tercih ediyor.

- Irak güçleri Dicle Nehri'ne 180 metre mesafede

Öte yandan AA muhabirine operasyona ilişkin konuşan Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli Tümgeneral Abdulvahab Sadi, DEAŞ militanlarının dar sokaklarda tamamen kuşatma altına alındığını söyledi. Tümgeneral Sadi, Irak güçlerinin Dicle Nehri kıyısına ulaşmak üzere olduğu bilgisini vererek, mesafenin 180 metreye kadar düştüğünü söyledi.

Kentteki güvenlik kaynakları, Eski Musul'da geriye sadece 300 DEAŞ militanı kaldığını bunların hepsinin de intihar eylemi hazırlığı içinde beklediklerini belirtiyor.

Kaynak: AA