Küba Açıklarında Sağlıklı Resif Ve İstilacı Aslan Balığı Bulundu

Bilim adamları Küba açıklarında çok sayıda sağlıklı resif ve önemli ticari değere sahip bir uskumru sürüsü buldu.

ABD ve Kübalı bilimadamları, Küba açıklarında mercan resiflerini keşfetmeye yönelik yaptıkları araştırmada, son yıllarda artarak denizleri tehdit eden çok sayıda istilacı aslan balığı, önemli ticari değere sahip bir uskumru sürüsü ve çok sayıda yosun ve sünger çeşidi bulduklarını duyurdu.

Havana Üniversitesi Deniz Araştırmaları Merkezi'nden Patricia Gonzalez, araştırmaya ilişkin 'Özellikle yosun ve süngerlerde inanılmaz miktarda çeşitlilik bulduk. Kayalıklar da inanılmaz derecede sağlıklıydı. En etkileyici sonuçlar yaygın mercan örtüsünün bazı durumlarda yüzde 70-80 oranında artmasıyla ilgili.' diye konuştu.

Bilim adamları, çalışmaların iki yıl önce, o dönemki ABD Başkanı Barack Obama ve Kübalı mevkidaşı Raul Castro'nun Havana ve Washington arasındaki diplomatik ilişkileri iyileştirmesiyle mümkün hale geldiğini belirtti.

Yürütülen çalışmalar 2015 yılında ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, ABD Ulusal Park Servisi ile Küba Bilim, Teknoloji ve Çevre Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmanın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Araştırma kapsamında, 60 metre derinlikteki mercan kayalıkları, özel ekipmanlarla tekne üzerinden gözlemlendi.

Bilim adamları, bu tür ortak çalışmaların, ABD Başkanı Donald Trump'ın başta Küba olmak üzere komünist ülkelerle karşı yürüttüğü yeni politikalara rağmen devam edeceğini öngörüyor.

Kaynak: AA