Kızılırmak Deltası'nı UNESCO Daimi Listesine Aldırma Çalışmaları

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz: 'Deltayı dünyada tanınan ve bilinen ekolojik turizm değeri haline getirmek için kalıcı listeye aldırmak adına büyük çaba gösteriyoruz. Deltanın bunu hak eden dünyadaki ender zenginliklerden birisi olduğuna inanıyoruz'

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası'nın daimi listeye alınması için Polonya'nın Krakow kentinde toplanan 41. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısına katıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, uzun uğraşlar sonucu UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Kızılırmak Deltası'nın daimi listeye katılması yönündeki girişimler sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ile bu yıl Polonya'da toplanan UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısına katılan Yılmaz, komite üyeleri ile Kızılırmak Deltası'nın daimi listeye girmesi talebini görüştü.

Kızılırmak Deltası'nın geçici listeye girmesinin bile Samsun için büyük prestij olduğunu vurgulayan Yılmaz, 'Geçici liste ile Dünya Mirası Konvansiyonuna üye 182 devlet Samsun'u direkt tanımış oldu. Deltamızın turizm potansiyeli otomatik olarak yükseldi. Ulusal boyutları gerçekten çok fazla.' ifadesini kullandı.

Kızılırmak Deltası'nın sahip olduğu özelliklerin dünyanın çok az yerinde bulunduğuna işaret eden Yılmaz, 'Bu önemli potansiyel yalnız Samsun'umuz için değil, ülkemiz için de büyük bir değer. Deltayı dünyada tanınan ve bilinen ekolojik turizm değeri haline getirmek için kalıcı listeye aldırmak adına büyük çaba gösteriyoruz. Deltanın bunu hak eden dünyadaki ender zenginliklerden birisi olduğuna inanıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA