Kamerunlu Selma'nın Baba Hasreti Bitiyor

Annesi Kamerunlu, babası Türk olan Selma Halil, 21 yıldır görmediği babasına kavuşuyor Kamerun'daki köyünde 'Adanalı Selma' olarak tanınan Selma, AA'nın haberinden sonra kısa süre içinde Adana'da yaşayan babası Halil Sarı'ya kavuşacak olmasının heyecanını yaşıyor Selma, Türkiye'nin Yaunde Büyükelçiliği ve THY'nin yardımlarıyla yakında Türkiye'ye gitmeye hazırlanıyor.

ALAATTİN DOĞRU/ERCAN CANBOLAT - Kamerun'da yaşayan, annesi Kamerunlu, babası Türk olan Selma Halil, 3 yaşındayken ayrıldığı ve 21 yıldır görmediği babasına kavuşacağı anın heyecanını yaşıyor.

Anadolu Ajansının hikayesini duyurduğu ve babasının Türk olması nedeniyle köyünde 'Adanalı Selma' olarak tanınan 24 yaşındaki Halil'in, Suudi Arabistan'da iken annesi tarafından Türk babası Halil Sarı'dan koparılarak memleketi Kamerun'a götürülmesi haberi geniş yankı buldu.

AA'nın Ramazan Bayramı arifesinde 'Adanalı Selma'nın 21 yıllık baba hasreti' başlığıyla yayımladığı haberde, Selma Halil'in baba özlemini ve babasına kavuşması için Türkiye'den vize talebini gündeme taşımasıyla Türkiye'nin Yaunde Büyükelçiliği harekete geçti. Büyükelçi Murat Ülkü, Büyükelçilik yetkililerine 'Adanalı Selma'ya vize sağlanması talimatı verdi.

Büyükelçi Ülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haberi okur okumaz Halil'in durumuyla ilgilenmeye başladığını söyledi. Ülkü, 'Selma hanıma yardımcı olmak ve onu babasına kavuşturmak hem insanlık görevimiz hem de Türk ve Kamerun halkları arasındaki sıcak ilişkilerin doğal yansımasıdır.' dedi.

Büyükelçi Ülkü, şunları kaydetti:

'Bu hikayenin sonunda kavuşmanın olacak olması Kamerun ve Türkiye arasındaki kardeşliğin ve dostluğun taçlanmasına vesile olacak. Selma'nın babasına kavuşması iki ülke halkı için unutulmaz bir an teşkil edecektir. Hikayede dikkatimiz çeken nokta bütün aile fertlerinin birbirine sahip çıkması oldu. Diğer hikayelerin aksine kimse birbirini reddetmiyor, herkes kavuşmanın gerçekleşmesini istiyor. Anadolu Ajansının da girişimiyle buluşma gerçekleşecek. Adana'daki mutlu sonu biz de heyecanla bekleyeceğiz.'

- THY, 'Adanalı Selma' için devrede

Halil'in durumunu AA'nın haberinden öğrenen Türk Hava Yolları (THY) yetkilileri de harekete geçti. Genç kadının babasına kavuşmasına yardımcı olmak isteyen THY yetkilileri, Kamerun ile Türkiye arasındaki ulaşım masraflarını karşılayacaklarını belirtti.

THY Kamerun Genel Müdürü Orhan Doğan, 'THY'nin sloganı, 'Widen your heart' (Aç kalbini) şeklinde. Böylesi güzel bir kavuşmaya biz de şirket olarak katkıda bulunup Halil'in bilet masraflarını THY olarak karşılamak istiyoruz.' dedi.

- 'Artık kardeşlerimle sadece konuşmak değil, onları görmek de istiyorum'

Suudi Arabistan'dan başlayan hikayesinin Türkiye'deki ailesine kavuşacak olmasıyla mutlu sona ulaşacağını söyleyen Halil ise büyüdükçe her gün annesine babası hakkında sorular sorduğunu ancak annesinin, kendisine devamlı olarak babasının bir Türk olduğunu fakat nerede yaşadığından haberi olmadığını tekrarladığını dile getirdi.

Halil, şunları ifade etti:

'Annem bana babamdan kalma adres bilgilerinin yazılı olduğu kağıdı gösteriyordu fakat adres Türkçe olarak yazıldığından kimse bir şey anlayamıyordu. Daha sonra hemşehrimiz Cibril Hamit ve Muhammed İdrissa yaklaşık 6 yıl önce Adana'da babamı buldular bu vesile ile 15 sene sonra sesini duymak nasip oldu. Babamla bazen telefonda konuşuyoruz fakat kardeşlerimin bana yazdıklarını, okuma yazma bilmediğimden anlayamıyorum. Kendim de onlara bir şeyler yazamıyorum. Artık kardeşlerimle sadece konuşmak değil, onları görmek de istiyorum. Bugün babamı ve kardeşlerimi göreceğim için çok heyecanlıyım.'

Başta kendisine vize imkanı sağlayan Türkiye'nin Kamerun Büyükelçisi Murat Ülkü olmak üzere hikayesini duyuran Anadolu Ajansına, THY'ye ve hemşehrileri dahil yardımcı olan herkese teşekkür eden Halil, kendisine yapılan yardımları hiçbir zaman unutamayacağını vurguladı.

Halil, annesinin de bu kavuşmadan haberdar olduğunu ve onun da çok sevindiğini ifade etti.

Türkiye'de bir ay babasının yanında kalacağını ve yeniden Kamerun'a çocuklarının yanına döneceğini söyleyen Halil, Kamerun'da yaşayan ve kendileri de Adanalı olan Özoğul ailesinin yolculuk boyunca kendilerine refakat edeceğini dile getirdi.

- 'Adanalı Selma'nın' acıklı hikayesi

Babasının Türk olması nedeniyle köyünde 'Adanalı Selma' olarak tanınan 24 yaşındaki Halil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 yıl önce Türkiye'den Suudi Arabistan'a çalışmaya giden tır şoförü babası Halil Sarı ile aynı ülkeye temizlik işçisi olarak giden annesi Angasi Abdurrahman'ın 1989'da tanışıp evlendiğini, 1993'te de kendisinin dünyaya geldiğini belirtmişti.

Halil, 'Annem, Suudi Arabistan'a gitmeden önce Kamerun'da 2 kez evlenmiş ve bu evliliklerden 4 çocuğu olmuş. Daha sonra Suudi Arabistan'da babamla üçüncü evliliğini yapan annem, ben 3 yaşındayken diğer çocuklarından daha fazla ayrı kalamayacağını söyleyerek memleketi Kuseri'ye geri dönmek zorunda kalmış.' ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA