Baransu'nun 'Devletin Gizli Belgelerini İfşa Etme' Davası

Kapatılan Taraf gazetesi yazarı Baransu ile eski sorumlu yazı işleri müdürü Çoban'ın 'Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı' başlıklı haber nedeniyle yargılanmasına devam edildi.

Kapatılan Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu ile eski sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban'ın 'Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı' başlıklı haber kapsamında, 'devletin gizli belgelerini ifşa etikleri' iddiasıyla 30 yıl ikişer aydan 50 yıl altışar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu bulunan Baransu ile avukatı katıldı. Duruşmada, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) avukatı da hazır bulundu.

Duruşmada savunması sorulan Baransu, 'Bugün savunma yapmak niyetindeydim. Ancak bir buçuk aydır bir rahatsızlığım ortaya çıktı. Nörölojik bir rahatsızlık ortaya çıktı. Beynimde 9-10 saat süren baş ağrısı var. Göz tansiyonum artıyor, hatta bir kaç defa bayıldım. Beni revire götürdüler. Doktor benim acilen noroloji uzmanına gitmem gerektiğini söyledi ve bu yönde rapor düzenledi. Ancak bir buçuk aydır tam teşekküllü bir hastaneye sevkim sağlanmadı. Bayılma nöbetine benzer şeyler oluyor. Ben hastaneye gittikten sonra savunma yapmak istiyorum.' dedi.

Sanık Baransu'nun avukatı Ahmet Emre Bayrak da davaya konu MGK belgeleri mahkemeye gelmeden sağlıklı savunma yapamayacaklarını belirterek, müvekkilinin daha önce ifşa olan ve MGK tarafından alınan kararlarla ilgili haber yaptığını ve kamu menfaatini gözettiğini ileri sürdü.

Mahkeme heyeti, sanık Baransu'nun rahatsızlığı nedeniyle hastaneye sevki konusunda gerekli işlemin yapılması hususunda başka suçtan tutuklu bulunduğu cezaevi müdürlüğü ile Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na ayrı ayrı müzekkere yazılmasına karar verdi.

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi amacıya ertelendi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aydın tarafından hazırlanan iddianamede, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararının, Taraf gazetesinin 28 Kasım 2013 tarihli nüshasında Baransu'ya ait 'Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı' başlıklı haberle manşetten yayımlandığı belirtildi.

İddianamede, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Çoban ve Baransu'nun, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri istihsal ve ifşa ettikleri belirtilerek, sanıkların 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları temin etme', 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme' ve 'MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri basın yoluyla ifşa etme' suçlarından 30 yıl ikişer aydan 50 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA