Makbule Hemşireden İnsanlık Dersi

Manisa'daki bir hastanede hemşirelik yapan Makbule Yüksel Hardal, 3 yıl önce lösemi nedeniyle yaşamını yitiren yeğeninin yasını tutarken, meslektaşının yaşamak için organ nakline ihtiyaç duyan 9 aylık kızına karaciğerini verdi.

Hemşire Makbule Yüksel Hardal, 3 yıl önce lösemi nedeniyle yaşamını yitiren 3 yaşındaki yeğeninin yasını tutarken, yaşamak için organ nakline ihtiyaç duyan 9 aylık Asya Serra bebeğe karaciğerini verdi.

Manisa'da yaşayan Lütfullah ve Nilgün Ünal çiftinin kızı Asya Serra, 12 Ekim 2016'da dünyaya geldi. 15 günlükken yapılan kan tahlilinde karaciğerinde sorun saptanıp takibe alınan Asya Serra bebekte 4 aylık olduğunda sarılık ortaya çıktı.

Karaciğer yetmezliği tanısı koyulan bebeğin nakil olması gerektiği söylendi. Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nden İstanbul’a yönlendirilen Asya Serra buradaki bir hastanede 36 gün yattı. Akciğerlerinde sorun çıkınca risk gerekçesiyle bebeğin ameliyatından vazgeçildi.

- Zamanla yarış

Ünal çifti, çevresinin tavsiyesiyle İzmir'deki özel bir hastaneye başvurdu. Tetkiklerde Asya Serra’nın karaciğerinin genetik geçişli bir metabolik hastalık nedeniyle iflas ettiği, bunun akciğerlerini de etkilediği belirlendi. Zaman aleyhine işleyen Asya Serra, burada tedavi altına alındı, ameliyat için hazırlıklar başlatıldı. Anne ve baba kan grupları uyuşmadığı için verici olamazken, aileden başka donör de bulunamadı.

Hemşire anne Nilgün Ünal, bebeğini yaşatacak donör aramaya başlarken, beklediği gönüllü çalıştığı hastaneden hemşire arkadaşları arasından çıktı. Anne Ünal ile bir dönem aynı serviste çalışan hemşire Makbule Yüksel Hardal ve eşi İbrahim Hardal, Asya Serra bebeğe hayat vermek için gönüllü oldu. Yapılan tetkikler sonucunda hemşire Hardal’ın verici olabileceği saptandı.

Sağlık Bakanlığı Etik Kurulunun onayının ardından Makbule hemşireden alınan karaciğer dokusu 12 Nisan'da minik Asya Serra’ya nakledildi.

Sağlığına kavuşan Asya Serra ve ailesi, nakilden 3 ay sonra donörü ve doktorlarıyla bir araya geldi.

Anne Nilgün Ünal, kızına hayat veren Makbule hemşireye teşekkür ederek, 'Bu bağışın gerçekten bir tarifi yok bende. Çocuğuma baktıkça Makbule gözümün önüne geliyor, onu iyi gördükçe Makbule’ye dua ediyorum. Makbule, kızımın ikinci annesi. Ben neysem Makbule de o. Normalde anneler çocuklarını kimseyle paylaşamaz ya Makbule dese ki bana ver, veririm.' dedi.

- 'Başka çocuklar ölmesin'

Makbule hemşire de yaklaşık 3 yıl önce 3 yaşındaki yeğeninin lösemi nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Ben de eşim de bundan çok etkilendik. Biz ona yardımcı olamadık, çok üzüldük. Asya Serra’nın durumunu öğrenince, başka çocuklar ölmesin diye hiç düşünmeden tereddüt etmeden bu durumu kabul ettim. Eşimle konuştum o da gönüllü oldu ancak karaciğeri yağlı olduğu için uygun bulunmadı. Çok güzel bir duygu yaşıyorum. Asya Serra’nın hayata tutunduğunu tekrardan görmek beni mutlu ediyor. İnşallah daha iyi günleri olur.'

Kaynak: AA