Ladik'te KKKA Hastalığı Uyarısı

Ladik Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Birol Binbir, kene ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda uyarıda bulundu.

Birbir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ladik ilçesinin kene ile bulaşan KKKA hastalığı yönünden riskli bölgede bulunduğuna işaret etti.

Hastalığın genel olarak görüldüğü nisan-ekim aylarında özellikle kasaplar, mezbaha çalışanları, piknikçiler, araziye çıkanlar ve hayvancılıkla uğraşanların gereken tedbirleri alması gerektiği uyarısında bulunan Birbir, şunları kaydetti:

'Geçmiş yıllarda Ladik ilçesinde kene ısırmasından kaynaklanan KKKA hastalığı teşhisiyle ölüm vakaları meydana geldi. Kene tutunmasından korunmak için araziden eve dönüşlerde muhakkak vücutta kontrol yapılmalı. Vücuda yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pens veya keskin uçlu cımbızla düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir.'

Çıplak elle keneye dokunulmaması gerektiğini vurgulayan Binbir, 'Eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak kenelerin uzaklaştırılmak istenilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır. Aksi halde zaman kaybına sebebiyet vermeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.' dedi.

Kene ısırık ve yapışması nedeniyle Ladik Devlet Hastanesine başvuruların olduğunu ifade eden Binbir, zaman zaman kene ve KKKA hastalığı ile ilgili konularda vatandaşlara bilgi verdiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA