IKBY'nin Bağımsızlık Planlarına Tepkiler

Şii lider Sadr:'Vatanlarını sevdikleri ve dış mihraklar için çalışmadıkları müddetçe hiç kimse arasında ayırım yapmayız. Dost Mesud Barzani'den Musul'u kurtarmak üzereyken ileride lağvedilmesi için ilk adım olarak bağımsızlık referandumunu ertelemesini talep ediyorum'

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlık referandumunu ertelemesini ve ileride de bu kararın lağvedilmesini istedi.

Sadr, konuyla ilgili yandaşlarının, Bağdat Vilayet Meclisi üyesi Saad Muttalibi'nin 'Bağımsızlığın kabulü halinde Kürtlerden ülke vatandaşlığını geri çekip Bağdat'tan kovulması gerektiği' sözleriyle ilgili soru üzerine yaptığı yazılı açıklamada, 'Kötü konuşma yapanlar mezhepçilik ve ırkçılık aşıklarının kendilerine kulak asacağı ve böylece oy kazanacağını düşünüyor. Ancak bunlar tüm dini yasalara karşı gelip ve tüm düşüncelere aykırı davranarak mercinin (Sistani) yönlendirmesiyle milli temellere karşı inat yapıyor.' ifadelerini kullandı.

Barzani'ye de seslenen Sadr, 'Irak birdir ve herkesindir. Vatanlarını sevdikleri ve dış mihraklar için çalışmadıkları müddetçe hiç kimse arasında ayırım yapmayız. Dost Mesud Barzani'den Musul'u kurtarmak üzereyken ileride lağvedilmesi için ilk adım olarak bağımsızlık referandumunu ertelemesini talep ediyorum.' sözlerine yer verdi.

Bağdat Vilayet Meclisi'nde eski Başbakan Nuri Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti üyesi Mutallibi, IKBY bağımsızlığının kabulü halinde 'Kürtlerden ülke vatandaşlığının geri çekilip Bağdat'tan kovulmalarını' istemişti.

Muttalibi'nin bu sözleri, Kürtler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Kaynak: AA