Hindistan Başbakanı Modi İsrail'de

İsrail Başbakanı Netanyahu: “Biz bu ziyareti uzun yıllardan beridir bekliyorduk. Bu tarihi bir ziyarettir. İlk defa Hint bir başbakan İsrail’i ziyaret ediyor” “Biz Hindistan’ı seviyoruz, kültürünüzü, demokrasinizi ve ilerlemeye yönelik kararlılığınızı takdir ediyoruz” “Birlikte daha fazlasını gerçekleştirebiliriz. İsrail ile Hindistan ilişkilerine baktığımızda sınırları sadece gökyüzüdür” Hindistan Başbakanı Modi: “İsrail’i ziyaret eden ilk Hindistan başbakanı olmakla şeref duyuyorum” “Toplumlarımızı terör gibi tehditlere karşı korumak üzere iş birliği yapıyoruz. Bu ziyaretim İsrail ile ortaklığımızın başlangıcı olacaktır”

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, üç gün sürecek resmi ziyaret kapsamında geldiği İsrail’in Ben Gurion Havalimanında törenle karşılandı.

İsrail’in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı’nda düzenlenen karşılama töreninde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli bakanlar hazır bulundu. Törende iki ülkenin milli marşları çalındı.

Havalimanında kurulan platformda bir konuşma yapan Netanyahu, Hindistanlı mevkidaşına hitaben, “Biz bu ziyareti uzun yıllardan beridir bekliyorduk. Bu tarihi bir ziyarettir. İlk defa Hint bir başbakan İsrail’i ziyaret ediyor.” dedi.

Netanyahu, İsrail-Hindistan dostluğuna vurgu yaparak, “Biz Hindistan’ı seviyoruz, kültürünüzü, demokrasinizi ve ilerlemeye yönelik kararlılığınızı takdir ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İsrail ile Hindistan arasındaki yakın iş birliğine de dikkati çeken Netanyahu, “Birlikte daha fazlasını gerçekleştirebiliriz. İsrail ile Hindistan ilişkilerine baktığımızda sınırları sadece gökyüzüdür.” şeklinde konuştu.

Öte yandan İbranice selamlama ile konuşmasına başlayan konuk Başbakan Modi ise, “İsrail’i ziyaret eden ilk Hindistan başbakanı olmakla şeref duyuyorum.” dedi.

“Dostum” diye hitap ettiği Netanyahu ile birçok konuyu ele alacaklarını belirten Modi, “Toplumlarımızı terör gibi tehditlere karşı korumak üzere iş birliği yapıyoruz. Bu ziyaretim İsrail ile ortaklığımızın başlangıcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından iki ülke başbakanı, kendilerini karşılayan heyetlerle selamlaşmak üzere platformdan ayrıldı.

Üç gün sürecek ziyarette Hindistanlı Başbakan birçok resmi temaslarda bulunmak üzere İsrailli yetkililerle bir araya gelecek.

Modi, İsrail'i ziyaret eden ilk Hindistan Başbakanı. Modi'nin ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin 25'inci yıl dönümüne denk geliyor.

Son yıllarda Hindistan ve Çin gibi Asya devleriyle ilişkilerini ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda geliştirmeye çalışan İsrail, Modi'nin iki gün sürecek ziyaretine büyük önem atfediyor.

İsrail, nisan ayında Hindistan ordusuna 2 milyar dolarlık füze savunma sistemi satmak için bu ülkeyle anlaşma imzalamıştı.

Dün Modi’nin ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Netanyahu, Modi'nin ziyareti İsrail açısından “diplomatik bir zafer” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Modi'nin ziyareti öncesi Netanyahu ile Modi tarafından kaleme alınan ortak makalede iki ülke ilişkilerine ilişkin şunlar kaydedilmişti:

'Hindistan ve İsrail, ortak olarak el ele geleceğe yürüyor. Hindistan gelişen bir ekonomik güç, büyük bir market ve bir yetenekler havuzu. İsrail yüksek teknolojide ve inovasyonda bir dünya lideri. Hindistan ve İsrail'in sahip olduğu insan kaynağı ve kabiliyetlerin kombinasyonu, hükümetlerimiz için öncelik arz eden su, sağlık, çevre, eğitim ve güvenlik gibi çeşitli alanlarda daha etkili ve ekonomik çözümler sunacak.'
Kaynak: AA