Başbağlar Katliamının 24. Yılı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: '24 yıl önce bir gece yarısı masum, çaresiz insanları katledenlerin mutlaka hesap vermesi gerekiyor'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 24 yıl önce Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 33 kişinin öldürüldüğü olaya ilişkin, '24 yıl önce bir gece yarısı masum, çaresiz insanları katledenlerin mutlaka hesap vermesi gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, 5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde gerçekleştirilen katliamda 33 köylünün öldürüldüğünü ve köyün de ateşe verildiğini anımsattı.

Aynı yıl iki büyük katliam yaşandığına işaret eden Ağbaba, 'İnsanlık, 1993 yılının 2 Temmuzu'nda yakıldı, 5 Temmuzu'nda ise kurşuna dizildi. Sivas'ı ve Başbağlar'ı aynı duygularla, acıyla, yüreğimiz kanayarak anıyoruz. 2 Temmuz'da Sivas'ta yakılarak hayatını kaybedenleri andık. 5 Temmuz'da da Başbağlar'da kurşuna dizilerek katledilenleri anıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Başbağlar'ın bir insanlık suçu olduğunu ve bu insanlık suçunun hesabının mutlaka sorulması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, şunları kaydetti:

'24 yıl önce bir gece yarısı masum, çaresiz insanları katledenlerin mutlaka hesap vermesi gerekiyor. Başbağlar, ülkemizdeki katliamların ne ilki ne sonuncusu. Türkiye, tıpkı Ortadoğu ülkeleri gibi bir katliamlar ülkesi olarak anılmaya başlandı. Maalesef ne Sivas ne Başbağlar ne de daha sonraki katliamlar tam olarak aydınlatılmadı. Gizli bir el tarafından katliamların üzerine sır perdeleri örtüldü, örtülmeye devam ediliyor. Katliamların sorumluları bulunmadan Türkiye'ye adalet gelmez.'
Kaynak: AA