Adana'da Suriyelilere Yönelik Toplum Merkezi Açıldı

Merkezde yetişkin ve çocuklara yönelik Türkçe, İngilizce, Arapça dil eğitimi, meslek kursları verilecek, psikososyal destekler sağlanacak, seminerler, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenecek.

Adana'da Suriyeli sığınmacılara yönelik kurulan toplum merkezi hizmete girdi.

Kent merkezlerinde yaşayan Suriyeli sığınmacıların insani ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına Türk Kızılayı ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) işbirliğinde 2015'te hayata geçirilen Toplum Merkezi Projesi, Adana'da da uygulandı.

Bugüne kadar Şanlıurfa, İstanbul'un her iki yakası, Konya, Ankara, Kilis, Bursa ve İzmir'in ardından Alman Kızılhaçı ve Alman hükümetince finanse edilen 9. toplum merkezi Adana'da açıldı.

Adana Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Emek Mahallesi'nde kurulan merkezin açılışında yaptığı konuşmada, Adana'da geçici koruma altında yaklaşık 200 bin Suriyelinin bulunduğunu belirtti.

İlde uzun süredir gerek kamu gerek sivil toplum kuruluşları gerekse hayırseverlerin ilgi ve desteğiyle Suriyelilerin yaşamını kolaylaştırmaya çalıştıklarını, onlara sağlık, eğitim hizmetlerini en iyi şekilde vermek için çaba içerisinde olduklarını ifade eden Aydın, şunları söyledi:

'Sarıçam Konaklama Merkezi tekrar revize edildi. 6 bin 136 konteyner yapıldı. Önümüzdeki günlerde yaklaşık 30 bin civarında Suriyelinin en iyi şekilde konaklayabileceği bir merkez olacak. Bu çalışmalarımız, sivil toplum kuruluşları, Kızılay gibi örgütlerin, vatandaşların çalışmalarıyla güçlenmekte, daha iyiye doğru gitmekte. Bu tür toplum merkezleri Suriyelilerin ülkemiz ile uyumu, onların bilgi ve becerilerini artırması, Türkçeyi daha iyi konuşma imkanı sağlaması ve belli alanlarda iş bulmalarına kaynak sağlayacak merkezlerdir.'

Alman Kızılhaçı Proje Koordinatörü Malte Langdgraff da 1970'lerden bu yana Türk Kızılayı ile işbirliğinde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Suriye krizine karşı yapılan çalışmanın Almanya ve Türkiye'de benzer özelikler taşıdığını düşündüğünü anlatan Landgraff, 'Toplum merkezleri, mültecileri, misafirlerimizi topluma entegre etmek için çok önemli bir merkezlerdir. Türkiye'de bu çalışmaları görmekten mutluluk duyuyorum.' dedi.

Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı da Suriyelileri topluma kazandırmak, meslek edindirmek hem de Türkçeyi öğretmek için merkezi açtıklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek merkez hizmete alındı.

Bir binanın 3 katında oluşturulan merkezde, yetişkin ve çocuklara yönelik Türkçe, İngilizce, Arapça dil eğitimi, meslek kursları verilecek, psikososyal destekler sağlanacak, seminerler, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenecek.
Kaynak: AA