'3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşması'

Lüleburgaz Belediyesi ile Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği işbirliğinde '3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşması' etkinliği düzenlendi.

Lüleburgaz Kent Ormanında gerçekleştirilen etkinliğe Belediye Başkanı Emin Halebak, Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği Başkanı Veli Öner ve davetliler katıldı.

Halebak, etkinlikte yaptığı konuşmada, bu organizasyonun Balkan ve Rumeli kültürünü yaşatmak için önemli olduğunu belirtti.

Rumeli, Balkanlar ve Trakya'nın tarih boyunca hüzünlü hikayelere sahne olduğunu belirten Halebak, bu nedenle burada barışa ve demokrasiye her şeyden fazla önem verdiklerini ifade etti.

Dünyada barışı sağlama güçlerinin olmadığını fakat yaşadıkları bölgenin bir barış bölgesi olmasını sağladıklarını dile getiren Halebak, şöyle devam etti:

'Biz buralarda yaşayan insanlar olarak farklı kültürlerle, başka medeniyetlerle, başka topluluklarla ve inançlarla birlikte yaşama kabiliyetini arttırdık ve geliştirdik. O nedenle buranın insanlarının hoşgörüsü yüksektir ve demokrasiyi içine sindirmiştir. Bu nedenle burada barışa ve demokrasiye her şeyden fazla önem verilir.

Bugünlerde dünyada en fazla arzu ettiğimiz şey savaşların son bulması, insanların huzur içinde, dostluk içinde yaşaması ve barışın dünyaya hakim olmasına sağlamak. Bunu dünyada sağlama gücümüz belki yok ama en azından yaşadığımız bölgenin bir barış bölgesi olmasını sağlayabiliriz. Hoşgörüyü ve anlayışları daha yukarılarda tutarak, birbirimize sarılarak bütün bu acı geçmişimizi gelecek zamanlara, mutlulukla, barışla, kardeşlikle ve hoşgörüyle ve zenginlikle taşıyabilmenin kurabilmenin başarısını yaratacağımıza inanıyorum.'

Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği Başkanı Veli Öner de Anadolu'da, Trakya'da ve Balkanlar'da yaşayan insanların burada geleneklerini, örf ve adetlerini yaşattığını kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Babaeski Bulgaristan Türkleri Derneği Müzik Topluluğu, Bulgaristan Mineralni Bani Gösteri Grubu, Onurspor Güliz Mert Roman Halk Dansları Topluluğu, Balkan İzleri Müzik Grubu ve kadın davul ritm grubu sahne alarak gösterilerini gerçekleştirdi.

Kaynak: AA