Nijer'de Hepatit E Salgını

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi: 'Yıl başından bu yana Diffa kentinde tespit edilen binden fazla hepatit E hastasından 38'i yaşamını yitirdi'.

BM, Nijer'de hepatit E salgını yüzünden yıl başından bu yana 38 kişinin öldüğünü duyurdu.

Ülkedeki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) yaptığı yazılı açıklamada, 'Yıl başından bu yana Diffa kentinde tespit edilen binden fazla hepatit E hastasından 38'i yaşamını yitirdi.' ifadesi kullanıldı.

Salgından en çok Boko Haram örgütünün saldırılarından kaçarak Diffa'daki sığınma kampına sığınan 300 bine yakın kişinin etkilendiği kaydedilen açıklamada, virüsü kapan hastaların yüzde 58'inin kadınlardan oluştuğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, salgının Diffa'ya komşu Zinder ve Tahua bölgelerine sıçradığı da bildirildi.

OCHA, salgına karşı alınacak önlemler kapsamında yaklaşık 8 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu ancak henüz sadece 3 milyon dolar toplanabildiğini açıkladı.

Hepatit E virüsü fekal-oral yolla (dışkının bulaştığı yiyecek, içecekler ve kirli ellerle) bulaşan bir karaciğer hastalığı olarak biliniyor.

Genellikle kirli sularla yayılan virüs, pişmemiş veya az pişmiş hayvansal ürünlerin yenilmesiyle de bulaşabiliyor.

Hepatit E virüsüne yakalanan kişilerde yüksek ateş, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma, karın ağrısı, deri ve gözlerde sarılık gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

Kaynak: AA