Mısır'daki Yargılamalar

'Ahram Hediyeleri' davasında Ahram gazetesi eski yöneticilerinden dört kişi ceza mahkemesine sevk edildi.

Mısır Başsavcısı Nebil Sadık'ın, kamuoyunda 'Ahram Hediyeleri' adıyla bilinen davada Ahram gazetesi eski yöneticilerinden dört kişiyi ceza mahkemesine sevk ettiği bildirildi.

Yargı kaynaklardan alınan bilgiye göre, Başsavcı Sadık, yarı resmi Ahram gazetesinin eski yöneticilerinden İbrahim Nafi, Mursi Ataullah, Salah el-Ğamri ve Abdulmunim Said'i, 'kurumu yaklaşık 15 milyon dolar zarara uğrattıkları' gerekçesiyle Mısır Ceza Mahkemesi'ne sevk etti.

Sanıklar kurumdan altın kalemler, değerli saatler ve elmas takılar gibi milyonlarca dolar değerinde çeşitli hediyeler almakla suçlanıyor.

'Ahram Hediyeleri' adıyla bilinen davanın geçmişi 2013 yılına uzanıyor.

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek de yarı resmi Ahram gazetesinden 2006-2011 yılları arasında milyonlarca cüneyh değerinde 'hediyeler' almakla suçlanmıştı.

Mübarek, kabul etmekle suçlandığı para ve hediyelerin karşılığı olarak devlete yaklaşık bir milyon dolar ödeyerek hakkındaki davadan kurtulmuştu.

Mısır'da 25 Ocak 2011'deki devrim sonrasında çıkarılan kanunla, eski rejim yöneticilerinin aldıkları hediyeleri ve 'rüşvet' olarak değerlendirilen mal varlıklarını devlete iade etmeleri durumunda haklarındaki davaların düşeceği hükme bağlanmıştı.

Kaynak: AA