Kocaeli'de 2,5 Yaşındaki Çocuğun Ölümünde İhmal İddiası

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Güneş: 'Haberde sunulduğu gibi hastanın sorunu basit bir idrar problemi değil, böbrek yetmezliği ve akciğer sorunlarıyla giden ciddi bir hastalıklar kompleksidir'.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mustafa Güneş, 2,5 yaşındaki S.G'nin ihmalden öldüğü iddiasına ilişkin, 'Haberde sunulduğu gibi hastanın sorunu basit bir idrar problemi değil, böbrek yetmezliği ve akciğer sorunlarıyla giden ciddi bir hastalıklar kompleksidir.' dedi.

Güneş, yerel gazetelerde yer alan 'İdrar sorunu için getirilen bebek hastanede can verdi' başlıklı haberlere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bahsi geçen çocuğun kısa bir süre önce Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 'hemolitik üremik sendrom' tanısı ile böbrek yetmezliği ve hemodiyaliz tedavisi gördüğü, klinik tablosunun düzelmesi üzerine taburcu edilerek ayaktan takibinin planlandığının öğrenildiğini kaydetti.

Ailenin, çocuklarında ateş ve öksürük olduğu şikayetiyle 30 Temmuz Pazar günü saat 09.16'da Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurduğu bilgisini veren Güneş, şöyle devam etti:

'Önce pratisyen hekim ve acil tıp uzmanı, bilahare nöbetçi çocuk uzmanı tarafından muayenesinin yapılarak solunum yetmezliği, akut böbrek yetmezliği ve akciğerde sıvı toplanması ön tanıları ile tıbbi tedavisine başlanmıştır. Çocuk yoğun bakım ve hemodiyaliz ihtiyacı olduğuna pediatri uzmanı tarafından karar verilmesini takiben bir üst merkeze sevk için 112 tarafından yer planlaması yapılırken ani kalp durması gelişmiş, acil tıp ve çocuk hastalıkları uzmanları tarafından kılavuza uygun yeniden canlandırma işlemi uygulanmasına rağmen hastamız maalesef vefat etmiştir. Haberde sunulduğu gibi hastanın sorunu basit bir idrar problemi değil, böbrek yetmezliği ve akciğer sorunlarıyla giden ciddi bir hastalıklar kompleksidir.'

- 'Moral bozmanın ötesinde yarar sağlamayacaktır'

Hastane yönetimi olarak hayatını kaybeden çocuğun ailesine başsağlığı dilediklerini belirten Güneş, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Sağlık camiası olarak bizler de bu tür olaylar olunca çok üzülmekteyiz ancak hastalarımız için tüm imkanlarımızın seferber edildiğinden kimsenin şüphesi olmaması gerekir. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 24 saat süre ile çocuk uzman hekimleri branş nöbeti tutmaktadır. Gece gündüz demeden büyük bir özveri ile hizmet veren, birçok başarıya imza atan sağlıkçıların yeterince araştırma yapılmadan önyargıyla suçlanmasının personelimizin motivasyonunu, kamuoyunun ise moralini bozmanın ötesinde kimseye bir yarar sağlamayacağına inanıyoruz.'

Güneş, bununla birlikte, konu hakkında hastanede idaresince derhal soruşturma başlatıldığını, herhangi bir ihmal tespit edilmesi halinde hukuken gereğinin yapılacağı bildirdi.
Kaynak: AA