Kırgısiztan'ın Cazibe Merkezi Yedi Öküz Vadisi

Terskey Ala Too Dağları'nın yamacında yer alan vadi, doğal güzellikleri ve temiz havasının yanı sıra kısrak sütü tedavi merkezi ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor Girişinde yan yana dizilmiş öküzleri andıran kırmızı tepeler bulunduğu için Yedi Öküz adı verilen vadideki kırık kalp tepesi çiftler tarafından ziyaret ediliyor.

ALİİA RAİMBEKOVA - Kırgızistan’da, doğal güzellikleri ve temiz havasıyla bilinen Yedi Öküz Vadisi, kısrak sütü tedavi merkeziyle de yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.

Issık Gölü'nün güney sahilinde, Karakol kentinin 28kilometre uzağında yer alan Yedi Öküz (Ceti Ögüz) Vadisi, Terskey Ala Too Dağları'nın yamacında yer alıyor.

İsmini, girişinde yan yana dizilip yatan öküzleri andıran kırmızıtepelerden alan vadi, ortadan bölünmüş kırık kalbi anımsatan tepesiyle de ilgi çekiyor. Bu tepe özellikle evli çiftler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Doğal güzellikleri ve temiz havasının yanında kısrak sütü tedavi merkezi vadiyi turistler için cazibe merkezi haline getiriyor. Termal tesisli sağlık merkezinin de bulunduğu vadideki milliçadırlar, turistlere hem konaklama hem de kısrak sütü tedavisi hizmeti sunuyor.

- 'At sütü, vücuttan toksinlerin atılmasını sağlıyor'

Uzun yıllar sağlık görevlisi olarak hizmet vermiş Kanıbek Namazov, AA muhabirine, emekliolduktan sonra vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan kısrak sütü tedavisiyle ilgilendiğini söyledi.

Kısrak sütün siroz, gastrit gibi hastalıklarla yaraları tedavi ettiğini anlatan Namazov, tedavi sürecinin 10-15 gün sürdüğünü ve kurallara uygun içildiği zaman sütün yararının arttığını belirtti.

Namazov, diğer hayvanların sütüne kıyasla at sütünün yağ derecesinin düşük olduğunu dile getirerek, bunun vücudu ve kanı toksinlerden temizlemede daha çok etki sağladığını kaydetti.

Kısrak sütü tedavisinin etkin olması için sütün sağıldıktan sonra ilk 2-3 saat içinde içilmesi gerektiğine dikkati çeken Namazov, uzun süre bekletilen sütün tedavi özelliğini kaybedeceğini aktardı.

Namazov, 'Babalarımızasırlardır kısrak sütünü mayalayarak elde edilen ulusal içeceğimiz kımızı içtiler ancakson dönemlerde sütü taze içmeyi tercih ediyoruz. Taze süt tedaviyi daha daetkili kılıyor.' diye konuştu.

- 'Ceti Ögüz’e tekrar gelmek hayalimdi'

Oş kenti sakini Ronat Ahmatov da geçen yıl kırık kalp tepesini görmek için vadiye geldiğini ve burayı çok sevdiğini belirtti.

Kısrak sütünü de denediğini anlatan Ahmatov, 'O günden itibaren yıl boyunca Ceti Ögüz’e tekrar gelmek hayalimdi ve bunu gerçekleştirdim. Şu an ailemle 10 gündür buradayız ve at sütü içiyoruz.' diye konuştu.

Yedi Öküz Vadisi'nde 3 yıldır kısrak sütü tedavisi gören Bubayşa Toygonbayeva, ailesiyleberaber günde 5 kere taze at sütü içtiklerini ve kendilerini daha iyi hissetmeyebaşladıklarını söyledi.

Toygonbayeva,vadinin doğası ve temiz havasının da solunum hastalıklarına iyi geldiğinedikkati çekti.
Kaynak: AA