Karaciğer Kanserlerinin Çoğu Hepatit B Kaynaklı

AİBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sırmatel: 'Türkiye’de, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde karaciğer kanseri olan vakaların yüzde 60’ına yakınının sebebi Hepatit B’ye bağlı'

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sırmatel, Türkiye’de, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde karaciğer kanseri olan vakaların yüzde 60’ına yakınının Hepatit B kaynaklı olduğunu bildirdi.

AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi personeline hepatit konulu eğitim semineri verildi.

Sırmatel, seminer öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, viral hepatitler olarak adlandırılan hepatit türlerinin, dünyada çok yaygın olduğunu ve her 3 kişiden birinin karşılaştığı bir viral enfeksiyon olduğunu söyledi.

Dünyada 500 milyondan fazla hepatitli insanın yaşadığını belirten Sırmatel, 'Her yıl 1,5 milyon insan hepatite bağlı olarak ölmekte. Dünyada yaşayan insanların yüzde 5’i ancak hepatit olduğunun farkına varmakta. Bütün dünyanın sorunu bu.' dedi.

Sırmatel, özellikle kanser tedavisi alan ya da immün sistemi baskılayan ilaç kullanan hastalarda daha önceden bilinmeyen Hepatit B’nin aktifleştiğini ve daha sonra bunların kronikleştiğini, oysa bu hastalıktan konunmanın mümkün olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

'Bu hastalıktan korunmak mümkün çünkü ülkemizde 1996-98’den beri bütün çocuklar aşılanıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de ileri yaş grubunda Hepatit B olduğunu bilmeyen insanlar karşımıza siroz hatta karaciğer kanseri olarak gelmekte. Türkiye’de özellikle Akdeniz Bölgesi'nde karaciğer kanseri olan vakaların yüzde 60’ına yakınının sebebi Hepatit B’ye bağlı.'

Hepatit B ve C'nin, Türkiye'de özelikle 40 ve 50’li yaş gurubunda tesadüfen yapılan tetkiklerde ortaya çıkabildiğine işaret eden Sırmatel, bu nedenle Türkiye'deki insanların mutlaka Hepatit B ve C yönünden tetkik edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA