Kamu Personelinin Maaş Ve Özlük Haklarında İyileştirme Talebi

Birleşik Kamuİş Konfederasyonu üyeleri, toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarının maaşlarının artırılarak özlük haklarının iyileştirilmesi talebinde bulundu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri, 1 Ağustos'da başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarının maaşlarının artırılarak özlük haklarının iyileştirilmesini istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) üyeleri adına basın açıklaması yapan Genel Başkan Hasan Kütük, Türkiye'de son 20 yıla damgasını vuran ekonomik politikaların başta kamu olmak üzere emekçilerin aleyhine oluğunu ve kamu emekçileri için bütçeden ayrılan payın milli gelire oranının azaldığını söyledi.

'Türkiye'deki gelir dağılımının bozuk ve adaletsiz olmasının en önemli nedeni maaş ve ücretlerin yetersizliğidir.' diyen Kütük, personel harcamalarının faiz dışı bütçe harcamaları içerisinde 2002 yılında yüzde 34 olan payının 2016'da yüzde 25,5'e kadar gerilediğini söyledi. Kütük, bu gerilemenin kamu personeli sayısında yaşanan yüzde 30'a yakın artışa rağmen yaşandığını vurguladı.

Kütük şunları kaydetti:

'Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş'in yaptığı araştırmalara göre açlık sınırı bin 693 lira yoksulluk sınırı ise 5 bin 18 liradır. Oysa ülkemizde eşi çalışmayan iki çocuklu en düşük memur maaşı Temmuz ayında 2 bin 721 lira olmuştur. Bu maaşın yüzde 62'sine denk gelen bin 693 lirası gıda harcamalarına gidiyor. Diğer bütün giderleri ise bin 28 liradır. Bunun doğal sonucu olarak memur diğer yaşamsal ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaktadır. Ortalama bir memur maaşı ise 2 bin 965 liraya yükselmiştir. Emekli aylıkları ise çoğunlukla açlık sınırının altında veya düzeyindedir.

Yine yapmış olduğum hesaplamalara göre en düşük memur maaşının enflasyondan etkilenmemesi için ve artan refahtan payını alabilmesi için yüzde 30.3 oranında artması gerekmektedir.'

Kütük, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, mesai saatlerinin azaltılarak yeni kadrolar açılmasını ve tüm çalışanların aynı statüde istihdam edilerek eşit işe eşit ücret ödenmesini istedi.
Kaynak: AA