'Güvenlik, İstanbul'un Fiyatlamasında Koz Olarak Kullanılıyor'

TÜROB Başkanı Bayındır: 'Güvenlik sorununda düzelme olmasına rağmen, doluluk artışının aksine gelirlerde pozitif etki yok. Asıl sorun bütçedestinasyon imajının yarattığı stres. Güvenlik ve risk meselesi İstanbul’un pazar fiyatlamasında adeta koz haline geldi' 'Antalya'da geçen yıla göre gelir anlamında toparlanma görülüyor. Doluluk oranlarında önemli bir değişim olmaması ve gelirin artması hizmete açık otel sayısı ve yerli turistin etkisi olarak yorumlanabilir'

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, 'Güvenlik sorununda düzelme olmasına rağmen, doluluk artışının aksine gelirlerde pozitif etki yok. Asıl sorun bütçe-destinasyon imajının yarattığı stres. Güvenlik ve risk meselesi İstanbul’un pazar fiyatlamasında adeta koz haline geldi.' ifadelerini kullandı.

TÜROB'dan yapılan yazılı açıklamayla, STR Global'in TÜROB için hazırladığı 'Haziran 2017 Ülke Performans Raporu' sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, İstanbul, Antalya ve Ankara'da STR sistemine dahil otellerin verilerinin ortalamasına göre, Türkiye'nin Haziran 2017 otel dolulukları, 2016 yılının aynı dönemine yüzde 0,1 artarak yüzde 44,6 olarak belirlendi.

Türkiye, Haziran 2017'de oda başı gelirlerde 31 avro ile Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer alırken, yılın ilk yarısında Türkiye genelinde doluluklar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50,8'den yüzde 53,3'e yükseldi, oda başı gelirler 39,4 avrodan 32,7 avroya geriledi.

İstanbul'da ise Haziran 2016'da yüzde 39,9 olan doluluk oranı, Haziran 2017'de yüzde 8,5 artarak, yüzde 43,2 olarak ölçüldü. Ortalama günlük satılan oda bedeli 71,1 avro ile 2016'ya göre yüzde 17,5 düşüş gösterirken, toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 10,5 düşüş yaşandı ve bu bedel 30,7 avro olarak açıklandı.

Araştırmaya göre İstanbul, Haziran 2017'de ortalama günlük satılan oda bedelinde yüzde 17,5 düşüş ve toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerdeki yüzde 10,5 düşüş ile en büyük gelir kaybı yaşayan Avrupa destinasyonu oldu.

Ocak-Haziran 2017 dönemindeki doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49,2'den yüzde 53,3'e yükselirken, ortalama günlük satılan oda bedeli 96,2 avrodan 72,3 avroya, oda başı elde edilen gelir 47,3 avrodan 38,5 avroya geriledi.

- 'Antalya toparlanıyor'

Verilen bilgiye göre Antalya'da Haziran 2017 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,3 artarak yüzde 55,3 olurken, ortalama günlük satılan oda bedeli 101,2 avro ile Haziran 2016'ya göre yüzde 19,2 artış gösterdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, geçen yıl aynı dönemde güvenlik sorununa ilişkin ciddi bir kaygı ortamı hakimken, bu yıl sakinleşme olmasına rağmen doluluk artışının aksine gelirlerde pozitif etkinin söz konusu olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Bayındır şunları kaydetti:

'STR'nin doluluk oranları dikkate alındığında, TÜROB olarak yaptığımız hesaplamada, 2015-2017 dönemindeki ilk yarı rakamlarına göre sadece İstanbul’da oda gelirleri kaybı yaklaşık 1 milyar avroyu buluyor. Bu rakama yüksek sezon olarak adlandırdığımız ikinci yarı dahil değil. Onu da dahil ettiğimizde rakam katlanacaktır. Turistlerin gelmesi ve doluluk oranı meselesi dışında, asıl sorun bütçe-destinasyon imajının yarattığı strestir.

Güvenlik sorununda düzelme olmasına rağmen, doluluk artışının aksine gelirlerde pozitif etki yok. Asıl sorun bütçe-destinasyon imajının yarattığı stres. Güvenlik ve risk meselesi İstanbul’un pazar fiyatlamasında adeta koz haline geldi. Antalya'da geçen yıla göre gelir anlamında toparlanma görülüyor. Doluluk oranlarında önemli bir değişim olmaması ve gelirin artması hizmete açık otel sayısı ve yerli turistin etkisi olarak yorumlanabilir.'
Kaynak: AA