Etiyopyalı Araştırmacılar Afrika'yı Saran Tırtıllara 'Çare Buldu'

Wolaita Sodo Üniversitesince Afrika ülkelerinde tarım alanlarına zarar veren tırtıllara karşı ilaç geliştirildi.

Etiyopyalı araştırmacılar, yöre bitkilerinden elde ettikleri ilacın, Afrika'da 25 ülkeye yayılarak tarım alanlarına zarar veren tırtılları kısa sürede yok ettiğini bildirdi.

Yerel basın kuruluşu FANA'ya konuşan Wolaita Sodo Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Dawit Dalga, tarım alanlarındaki mahsule zarar veren tırtıllara karşı ilaç geliştirdiklerini ifade etti.

İlacın, tarım uzmanları ile çiftçiler tarafından denendiğini ve tırtıllarla mücadelede başarı olduğunu söyleyen Dalga, ilacın yöre bitkilerinden elde edildiğini kaydetti.

Dalga, ilacın, ekili alanlarda tırtılları 50 dakikada etkisiz hale getirdiğini belirtti.

- Tüm çiftçilere dağıtılacak

Wolaita Sodo Üniversitesi Araştırma ve Kamu İşleri Başkanı Yardımcısı Dr. Berhanu Kuma da ilacın tüm çiftçilere dağıtılması için patent hakkının alınmasını beklediklerini bildirdi.

Güney Amerika'ya özgü 'spodoptera frugiperda' adlı tırtıllar, Afrika'da ilk olarak 2016 yılında Nijerya, Sao Tome ve Benin gibi ülkelerde görüldü.

Afrika Birliği Kırsal Ekonomi ve Tarım Komiseri Josefa Sacko, geçen haftalarda tırtılların kıtada 25 ülkede bir buçuk milyon hektar ekili alana zarar verdiğini söylemişti.

Kırsal kesimde başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olması nedeniyle tırtıl istilası, halihazırda gıda krizi yaşayan Afrika ülkelerinde endişeye yol açıyor.

Tırtılların daha çok mısır, soya fasulyesi ve patates gibi ürünlere zarar verdiği belirtiliyor.

Kaynak: AA