Balıkesir'de Kinoa Hasadı Yapıldı

Karesi ilçesine bağlı Hisaralan Mahallesi'nde 4 ay önce ekimi gerçekleştirilen kinoa bitkisinin hasadı yapıldı.

Balıkesir'in Karesi ilçesine bağlı Hisaralan Mahallesi'nde bir çiftçi 4 ay önce ekimini yaptığı kinoa bitkisinin hasadını gerçekleştirdi.

Aynı zamanda Hisaralan kırsal mahallesi muhtarı olan çiftçi Celil Ersözü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun geçen yıl yaptığı araştırmanın ardından tarlalarına kinoa etmek istediğini kendisine ilettiğini aktardı.

Oğlunun istediği ile 12 Nisan'da 5 dönümlük alana kinoa bitkisini ektiklerini belirten Ersözü, 'Bitki, yağmurlarla kendiliğinden sulandı. Bize hiç masrafı olmadı. Masrafı az, geliri çok bir ürün. Seneye mart başında yeniden ekmeyi planlıyoruz. Böylece hasadı erkene çekip bu aylarda da mısır ekmeyi planlıyoruz. Yani ikinci ürün yetiştirmeye uygun bir ürün.' dedi.

Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kula ise çiftçiliğin artık eski yöntemlerle yapılması zorlaşan bir sektör olduğunu bildirdi.

Tarımda artık ''Bu yıl en çok hangi ürün kazandıysa seneye o ürüne yönelme devri''nin bittiğini anlatan Kula, 'Bakanlığımızın da bu konuda önemli çalışmaları var. Ürün planlaması önemli. Dolayısı ile babadan kalma ürünler arasında bir tercih yapmak yerine bu şekilde devletin de desteklediği, ihracata yönelik ürünleri yetiştiren çiftçilerimiz aslında diğer kardeşlerine de yol göstermiş oluyor.' ifadesini kullandı.

Kula, çiftçinin akılcı, bilimsel yöntemlerle yapılan tarımcılık faaliyetlerinde daha çok para kazanabilmesinin mümkün olduğuna işaret etti.

Kula, şunları kaydetti:

'Kinoa bu açıdan yeni ve ilginç bir ürün. Kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, demir, bakır ve çinko gibi bir çok zengin minareli bünyesinde barındıran bu ürünün, yapılan analizlerde yaprağı ve tohumundaki protein kalitesinin süt ile eş değer olduğunu göstermiştir.'
Kaynak: AA