Bafra'da İki Mahalle Arasında Sular Durulmuyor

Samsun’un Bafra ilçesinde, Fener ile Koşu Mahalleleri arasından geçen Kızılırmak yatağının değişmesiyle ortaya çıkan arazi yüzünden iki mahalle arasında sular durulmuyor.

Bafra'da İki Mahalle Arasında Sular Durulmuyor
Devlet Su İşleri tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda Kızılırmak’ın Karadeniz’e dökülen kısmında ırmak yatağının değişmesi ile 600 dönüme yakın araziyle ilgili iki mahalle arasında anlaşmazlık çıkmış, 23 Nisan 2016 tarihinde traktörlerle toplanan Koşu Mahallesi sakinleri, “Bu arazi bizim mahallemize ait. Burayı Fener Mahalleliler kullanamaz” diyerek Fener Mahallesi sakinleri tarafından ekilen araziler traktörlerle sürülmüştü. Kısa bir süre önce İncirdalı mevkisinde bulunan arazilerin Fener Mahallesi sakinleri tarafından sürülmesi üzerine çıkan arbedede, tarlayı süren şahsın aracına tabanca ile ateş edilmiş, silahla ateş ettiği iddia edilen bir kişi mahkemece tutuklanmıştı.

“Burası devlete kalsın”

Arazilerin kendilerine ait olduğunu iddia eden Fener Mahallesi sakinleri maliye memurları ile birlikte ölçüm yapmak için İncirdalı mevkisine geldi. Bunu duyan Koşu Mahallesi sakinleri arazide ölçüm yapılamayacağını söyleyerek traktörlerle İncirdalı mevkisinde toplandı. Ölçüm yapılmasına karşı çıkan Koşu Mahallesi sakinleri, “Burası böylece devlete kalsın. 350 haneli mahalle 3 kişiye burayı bırakmaz” diyerek ölçüm yapılmasına karşı çıktı.

Bölgede sıkı güvenlik önlemleri alan İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri taraflarla görüşerek muhtemel bir olayın çıkmasını engelledi. Yapılan görüşmeler sonucunda maliye tarafından yapılması düşünülen ölçüm sona erdirilerek tarafların olaysız bir şekilde dağılması sağlandı.

“İlgili makamlar sulhu sağlasın”

Koşu Mahallesi sakinlerinden Yusuf Gündüz, bahsi geçen arazinin kendi mahallelerine ait olduğunu öne sürerek, “56-57-58 kadastro ölçümlerinde bu yer bizim sınırlarımız içerisinde kaldı. Bu ölçümlerden sonra burada ölçüm yapılmadı. Burası bu mahalleye aittir. Yerlerimiz ırmağın yer değiştirdiğinden dolayı bir kısmı karşıda kalmıştır. O arkadaşlar çalışmışlar, hatta tapulu yerleri de çalışmışlar, bugün gelip burada yer talep ediyorlar. Hiçbir hakları yoktur. Dedelerimizden beri bu yer Koşu Mahallesi’nin yerleridir. Bu yeri hiç kimse sahiplenemez. Biz 350 hanelik bir mahalleyiz, 3 kişiye burada yer bırakmayız. Bu yer böylece devlete kalsın. Biz devlete karşı değiliz, biz buraya yer tutmaya çıkmıyoruz, biz burayı müdafaa ediyoruz. Bizi burada sıkıntıya koymasın. Yarın burada bir cinayet olursa kaymakam ne yapacak, bu mal müdürü ne yapacak, burayı karıştırıyorlar. Artık canımız bezdi. Bundan sonra da devam edeceğim. Validen başlayacağım, Ankara’ya bakanlığa her yere gideceğim. Tarım Bakanlığına da gideceğim, İçişleri Bakanlığına da gideceğim. İlgili makamlar burayı sulh etsinler, men etsinler böyle kalsın” dedi.



“Mahkeme kararı olmadan ölçüm yapacaklar”

Devletin araziye el koyması gerektiğini söyleyen Eyüp Yanık, “Kaymakamımızın da, valimizin de gelmesini istiyoruz. Mahkeme kararı olmadan buraya ölçüm yapacaklar. Burada iki taraf bir olur da ölçüm yaparlar. Yoksa böyle ölçüm yapmak mümkün değil” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Hüseyin Karadeniz ise şöyle konuştu:

“Devlet Su İşleri doğrusunu yaptı. Şimdi akan yer ırmağın yatağı. Ama eski yatak doldurulmadı, eski yatak boş. Buradan çıkan toprak nereye gitti, ne oldu. Niye eski yatak doldurulmadı? Biz onun mücadelesini veriyoruz. Bizim toprak almakta gözümüz yok. Sadece topraklarımıza sahip çıkmak istiyoruz. Bir başkasının gelip de kendi topraklarımıza müdahale hakkı yok.”

Taraflar arasındaki uyuşmazlık Kızılırmak’ın zaman içerisinde yatak değiştirmesinden kaynaklanırken, DSİ tarafından yapılan Kızılırmak Islah Projesi kapsamından ırmak yatağı eski yerine alındı. Irmak yatağının ıslahı sonrası Koşu Mahallesi tarafında ortaya 750 dönümlük ekilebilir bir arazi çıktı. Bahse konu arazilerde ise tapu sahiplerinin olmadığı, arazilerin hazine arazisi olduğu biliniyor.
Kaynak: İHA