Adana'nın Güneyi Kalkındırılacak

Kente göçle gelen nüfusun en fazla barındığı 11 mahallede 465 bin kişinin yaşadığı Adana'nın güney bölümünü ekonomik, kültürel ve sosyal olarak kalkındırmayı amaçlayan 'Güney Adana Kalkınma Projesi' başlatıldı Vali Demirtaş: 'Güney Adana Kalkınma Projesi, temelde 66 mahallede yaşayan vatandaşımızın ruhuna dokunmayı, onların şehir kültürüne entegresini sağlamayı, şehirlilik bilinci oluşturmayı amaçlayan, özünde sosyal, ekonomik ve kültürel bir kentsel dönüşüm hareketidir'.

Adana'ya göçle gelen nüfusun en fazla barındığı kentin güney mahallelerini kalkındırmayı amaçlayan 'Güney Adana Kalkınma Projesi' başladı.

Kentin merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin bir kısımını içeren 465 bin nüfusa sahip 11 mahalleye dönük Adana Valiliği koordinesinde yürütülen çalışmada eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden güvenliğe, spordan istihdama 11 kamu kurumu tarafından 39 alt proje gerçekleştirilecek. Mahallelerin ekonomik, kültürel ve sosyal olarak gelişmesini öngörecek alt projeler, yürütücü kurumların öz kaynaklarının yanı sıra Sosyal Destek Programı (SODES) Cazibe Merkezlerini Destekleme Programları gibi fon kaynaklarını da kullanabilecek esnekliğe sahip olacaklar.

Adana'nın görece olarak geri kalmış genel sosyal göstergelerini, bölge ve Türkiye ortalamalarına yükseltmeyi amaçlayan bir yerel kalkınma hareketi olan proje, güçlü ortaklık yapısıyla örnek bir model olması hedefleniyor.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Çukurova Kalkınma Ajansı'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, kentin nüfus olarak 6. büyük il olmasına rağmen sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında daha geride olduğunu, bu durumun en önemli sebebinin Doğu ve Güneydoğudan göç alması olduğunu belirterek, göçten en fazla etkilenen bölgenin Suriyeli misafirlerin de en fazla ikamet ettiği yerler olduğunu kaydetti.

Projenin gerçekleştirileceği alan itibarıyla Adana’nın güneyini ilgilendirdiğini, ancak şehrin tamamını etkileyecek projeyle şehrin kaderinin baştan yazılacağını ifade eden Demirtaş, kentin bu bölgesinin sosyal ve ekonomik gelişmesinin Adana’nın ve Türkiye’nin kalkınmasını doğrudan etkilediğine dikkati çekti.

Demirtaş, şunları söyledi:

'Kentsel dönüşümler, sadece eski ve çarpık binaların yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması ile sağlanmaz. Gerçek anlamda kentsel dönüşüm, insanların zihinlerinde ve yaşam kalitelerinde olumlu değişim ve dönüşümleri gerçekleştirdiğinizde sağlanır. Güney Adana Kalkınma Projesi temelde 66 mahallede yaşayan vatandaşımızın ruhuna dokunmayı, onların şehir kültürüne entegresini sağlamayı, şehirlilik bilinci oluşturmayı amaçlayan, özünde sosyal, ekonomik ve kültürel bir kentsel dönüşüm hareketidir. Güney Adana’yı eğitimde, sağlıkta, güvenlikte ve sosyal anlamda kentin kuzeyi ile aynı seviyeye getirmeden modern ve marka şehir Adana’dan bahsetmek mümkün değildir.

Demirtaş, proje fikirleri geliştirilirken güney Adana’da eğitim, sağlık, yoksulluk, güvenlik ve sosyal bütünleşme olmak üzere beş eksende sorunlar ve ihtiyaçların tespit edildiğini kaydetti.

Projenin Adana’nın gelecekteki on yıllarını ilgilendiren son derece önemli bir proje olduğunu dile getiren Demirtaş, '2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda adımların atıldığı ülkemizde, ileriye dönük bu vizyonun yerel yansıması olarak Adana, üzerini düşeni yerine getirmek üzere harekete geçmiştir. Bu sebeple 10. Kalkınma Planı ve Çukurova Bölge Planında belirtilen hedefler doğrultusunda Adana’nın görece geri kalmış sosyal göstergelerini bölge ve Türkiye ortalamalarına yükseltmeyi amaçlayan projemizin, bir yerel kalkınma hareketi olarak tüm Türkiye’ye örnek model oluşturacağına tüm kalbimle inanmaktayım.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA