'TMO, Piyasada İstikrarı Sağlamalı'

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:'Buğday ve arpada gümrük vergisinin düşürülmesinin psikolojik etkisiyle çiftçitüccarsanayici zinciri koptu, hububat piyasası bozuldu''TMO makul bir müdahale alım fiyatı açıklamalı, piyasada istikrarı sağlamalı'.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpada gümrük vergisinin düşürülmesinin hububat piyasasını bozduğunu belirterek, 'Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) makul bir müdahale alım fiyatı açıklamalı, piyasada istikrarı sağlamalı.' ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, gümrük vergisinin buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada ise yüzde 35’e düşürülmesiyle hububat piyasasının bozulduğunu savundu.

Sanayicinin düşük gümrükle buğday ithal etmek için tüccardan mal almadığı, tüccarın da elinde kalacağı endişesiyle çiftçiden buğday almadığı değerlendirmesinde bulunan Bayraktar, şunları kaydetti:

'Gümrük vergisinin düşürülmesinin psikolojik etkisiyle çiftçi-tüccar-sanayici zinciri koptu, hububat piyasası bozuldu. TMO, hiç beklemeden devreye girmeli, makul bir müdahale alım fiyatı açıklamalı, piyasada istikrarı sağlamalı. Ofis, çiftçinin dostu olduğunu göstermeli ve alın terinin karşılığını verecek bir fiyattan alım yapmalı. Buğday ve arpa, ekili alanların üçte ikisini oluşturuyor. Bunlarda yaşanacak bir olumsuzluk Türk tarımını etkileyecek. Düşük gümrükle dışarıdan buğday ithal edilmemesine rağmen, gümrük vergisi indiriminin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından 2-3 gün içinde buğday ve arpa piyasası işlemez hale geldi.'

Türkiye’de buğday ve arpa ekilen alanların büyüklüğünün Hollanda’nın 3 katına yaklaştığına dikkati çeken Bayraktar, 'Daha fazla alanda daha yüksek verimle buğday ve arpa üretmemiz, buğdayda 30 milyon ton, arpada 10 milyon ton üretim hedefine ulaşmamız gerekirken, gümrük vergilerini düşürmek hedeflerden uzaklaşmamıza yol açar. Üretimin, 2017’de buğdayda 21,8 milyon tona, arpada 7,5 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, gümrük vergilerinin indirilmesinin çiftçinin rekabet imkanını da ortadan kaldırdığına işaret ederek, söz konusu karardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ithalat kontrol belgesi vermeyerek ithalatı önlemesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde buğday ve arpa konusunu gündeme getirdiğini ve gerekli uyarıları yaptığını anımsattı.
Kaynak: AA